Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΜΠΑΤΣΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ..............ΜΠΑΤΣΟΙ

Η μεγάλη των μπάτσων χολή!

Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε για τη λέξη "μπάτσος", είναι ανάγκη να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα γλωσσικής κα πολιτικής τάξης. Διότι οι λέξεις ως γνωστόν κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα τσακίζουν - αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση και ο υπαρκτός, οπλισμένος από το κράτος μπάτσος δεν χαρίζει κάστανα στα κόκκαλα κανενός.
Σύμφωνα με παλιότερο άρθρο του Μπαμπινιώτη λοιπόν στο Βήμα, "το μπάτσος (από το τουρκικό baç) στη γλώσσα των προσεκτικών ομιλητών δηλώνει συνήθως τον αστυφύλακα, το...
όργανο της τάξεως, αλλά με μια αρνητική χροιά που παραπέμπει στην άσκηση βίας πάνω σε αθώα θύματα, στην αυταρχική εξουσία που ταλαιπωρεί αδύναμους πολίτες κ.τ.ό. Στον λόγο των ίδιων ομιλητών η ουδέτερη λέξη για το όργανο της τάξεως είναι η λέξη αστυνομικός... συνδεόμενη με εύσημες σημασιολογικές συνυποδηλώσεις - την προστασία του πολίτη από τους κακοποιούς, την καταδίωξη των εγκληματιών, την εξασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών κ.τ.ό.".
Παρακάτω ο φιλόλογος σημειώνει ότι "η γενίκευση της λέξης μπάτσος, που βλέπουμε να κυριαρχεί λ.χ. στον μεταγλωττισμό των περισσότερων τηλεοπτικών έργων, σε τηλεοπτικές σειρές κ.λπ., για να αποδώσει το άχρωμο αγγλικό cop, και το σώμα των αστυνομικών μειώνει κοινωνικά και ηθικά και αφαιρεί από την ελληνική γλώσσα τη δυνατότητα να διαφοροποιεί σημασιολογικά τη χρήση των δύο λέξεων, επιβάλλοντας βαθμηδόν σε όλες τις περιπτώσεις τη μία από αυτές, το μπάτσος".
Συνεπώς και κατά την εγκυρότατη αυτή γλωσσική άποψη, όταν αποκαλούμε μπάτσο εκείνον που συμπεριφέρεται σαν μπάτσος, τότε είμαστε γλωσσικώς εντάξει. Και πολιτικώς εντάξει, προφανώς. Αντίθετα όταν προβάλλονται ταινίες όπως Η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7), Ο Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς, Μπάτσοι από τον Πάγκο, Ο Μπάτσος (σκέτος) και δεκάδες άλλες, οι οποίες συλλήβδην αποκαλούν μπάτσους όλους τους αστυνομικούς, τότε υπάρχει γλωσσικό πρόβλημα. Και τεράστιο πολιτικό πρόβλημα για όσους ανακάλυψαν ότι θίγεται η υπόληψη της αστυνομίας μόνο όταν αποκάλεσαν μπάτσους τους μπάτσους κάποιοι αριστεροί.
Πού ήσασταν, κύριοι, να διαμαρτυρηθείτε με τόσους μπάτσους στις οθόνες μας; Που χύνουν για χρόνια χολή και στη γλώσσα, αλλά και στις συνειδήσεις αθώων νοικοκυραίων και ανύποπτων νέων; Πιαστήκατε στον ύπνο - γλωσσικώς κόπανοι, πολιτικώς φλούδες και αστυνομικώς μπάτσοι. Και αντί να βρίζετε, πρέπει να απονείμετε έπαινο στους γλωσσικώς και πολιτικώς ορθούς συριζαίους που σας ξύπνησαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου