Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΜΜΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Συμφωνία εκδοτών για "ολοκαύτωμα" στα Media

 
Συμφωνία εκδοτών για "ολοκαύτωμα" στα Media
 Σκηνικό ρήξεων και εκ βάθρων ανακατατάξεων οικοδομείται εντατικά στα media, όπου σειρά από γεγονότα και καταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός ανατροπής τους ισχύοντος status quo. Οι εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν, σε μεγάλο βαθμό, δρομολογηθεί, ενώ τώρα σφυρηλατείται η όψη του συστήματος της 4ης εξουσίας την επόμενη ημέρα. Το ισχύον μοντέλο διακίνησης εντύπων ανατρέπεται, μικρές εφημερίδες και έντυπα περιορισμένης κυκλοφορίας  στραγγαλίζονται.
Αν και οι διεργασίες προετοιμάζονται καιρό τώρα, την κουρτίνα του παρασκηνίου τράβηξε ο επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, με ένα άρθρο του στο Βήμα με τίτλο "κρείττον σιγάν". Σε εκείνη τη φάση επιχείρησε να δώσει το στίγμα των εξελίξεων, απευθυνόμενος στο ακροατήριο των μυημένων εκδοτών.
Το νέο status quo που φιλοδοξούν να επιβάλλουν οι εδραιωμένοι εκδότες θα προκαλέσει αναταραχές και θα αναγκάσει μικρότερους σε έξοδο από την αγορά, ενώ θα οδηγήσει νεόκοπα επιχειρηματικά σχήματα να ακολουθήσουν εκόντες-άκοντες για να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Sofokleousin.gr κορυφαία εκδοτικά σχήματα μεθοδεύουν την εγκατάλειψη του συστήματος διανομής μέσω των πρακτορείων διανομής Τύπου, μοντέλο που ακολουθείται σχεδόν κατ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα. Με τα μεγάλα συγκροτήματα να αναλαμβάνουν -με νομοθετική ρύθμιση- τη διανομή τους με δικά τους δίκτυα τα δυο πρακτορεία που καρκινοβατούν (Άργος και Ευρώπη) θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και θα χάσουν το ολιγοπωλειακό τους πλεονέκτημα.
Ελλείψει όμως των πρακτορείων και του μηχανισμού τους θα αναγκαστούν σε έξοδο και μικροί εκδότες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτόνομης διανομής των εντύπων τους σε πανελλαδική κλίμακα. Οι νεόκοποι εκδότες που ανήκουν στην ενδιάμεση κατηγορία, όπως το Πρώτο Θέμα και η Real News θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τους μεγάλους διαμορφώνοντας μικτά δίκτυα διανομής και σε πολλές περιπτώσεις επιλεκτικά.
Παράλληλα με αυτό τον τρόπο θα αναβιώσουν εκτυπωτικές μονάδες της επαρχίας καθώς και μικρές εταιρίες διανομής εντύπων.
Στην πραγματικότητα πολλές εφημερίδες θα οδηγηθούν σε αναδιάταξη που σημαίνει ότι περιοριστούν σε τοπική κλίμακα καθώς και σε επιλεκτική διανομή.
Αν και οι αλλαγές στο χάρτη δεν είναι εύκολο να περιγραφούν, στην πραγματικότητα οι επερχόμενες αλλαγές ισοδυναμούν με τυφώνα πρωτόγνωρων διαστάσεων και επιπτώσεων. Οι αλλαγές θα αλλοιώσουν τον χάρτη των media ενώ θα μεταβάλλουν άρδην και τις σφαίρες πολιτικής επιρροής, καθώς θα μείνουν περί τις 3-4 εφημερίδες πανελλαδικής διανομής.
Ετσι θα βελτιωθούν οι πωλήσεις των εντύπων όχι μόνο στο μέτρο της ενσωμάτωσης των πωλήσεων των εντύπων που θα εξαφανιστούν αλλά θα αυξηθούν παράλληλα λόγω αλλαγής του μοντέλου και της επίδρασης που θα έχει η παρουσία λίγων εντύπων στα περίπτερα, στις καταναλωτικές συνήθειες.
Παράλληλα θα δημιουργηθούν νέα σημεία πώλησης των εφημερίδων μέσα σε καταστήματα λιανικής, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο internet και στις νέες συσκευές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου