Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ

Ωραία που τα λέει ο μπαγάσας ο Σαμαράς... Το γερμανοτσογλάνι!

Κάνουμε copy σε ένα απόσπασμα από το άρθρο του Σαμαρά στην απεργοσπαστική "Καθημερινή" της Κυριακής. Το απλώνουμε στην οθόνη του υπολογιστή για να το διαβάσουμε προσεκτικά και να εμπεδώσουμε τα ηθικά ου μην και πολιτικά μαθήματα που δίνει ο πρωθυπουργός μας. Ορίστε, διαβάστε το κι εσείς με την ησυχία σας: 
Ο ελληνικός λαός δεν έχει αντίρρηση να υποστεί προσωρινά κάποιες θυσίες για να ορθοποδήσει η χώρα και να ωφεληθεί ο ίδιος και τα παιδιά του. Αρκεί αυτές οι θυσίες να μοιράζονται δίκαια. Όχι να...χτυπάμε μονίμως τους αδύναμους και ανυπεράσπιστους, την ώρα που μένει άθικτη η "μεγάλη" συντεχνία των προνομιούχων και των βολεμένων. Γιατί αυτή διαμαρτύρεται τώρα. Και γι' αυτό διαμαρτύρεται: γιατί φοβάται ότι τώρα θα χτυπηθούν στ' αλήθεια τα προνόμιά τους. Και θα επιβληθεί στοιχειώδης δικαιοσύνη... Προφανώς δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Δεν είναι αυτοί το πρόβλημά μας. Άλλωστε, αρκετοί απ' αυτούς θα ξαναπροσληφθούν στον νέο Οργανισμό. Αλλά αξιοκρατικά αυτή τη φορά. Και όλοι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα. Το πρόβλημα το έχουν τα "κυκλώματα" που απομυζούσαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς να την υπηρετούν και το έκαναν με τον πιο αλαζονικό τρόπο.
Τη διαβάσατε; Ωραία, αφήστε τώρα τα νεύρα, αφήστε τη βαριά ιδεολογία που διαπερνά το κείμενο, αφήστε και την πρωτοτυπία του. Και πάμε να μετρήσουμε μαζί:

Ψέμα πρώτο:
 Ο ελληνικός λαός δεν έχει αντίρρηση να υποστεί θυσίες. Ε, α' στο διάολο. Είδατε τι μαθαίνει κανείς από έναν πολιτικό και άνθρωπο όπως ο Σαμαράς;
Ψέμα δεύτερο: Τις θυσίες θα τις υποστούμε προσωρινά! Δεν είναι έξοχο;
Ψέμα τρίτο: Οι εν λόγω θυσίες είναι κάποιες θυσίες. Εντάξει, δηλαδή, δεν είναι και τίποτε σοβαρό.
Ψέμα τέταρτο: Οι θυσίες γίνονται για να ωφεληθούν η χώρα, ο λαός και τα παιδιά του. Μόνο ο Σαμαράς, η Μέρκελ, οι δανειστές, οι τοκογλύφοι, οι τραπεζίτες και ο Μπόμπολας δεν ωφελούνται.
Ψέμα πέμπτο: Η μεγάλη συντεχνία των προνομιούχων και των βολεμένων είναι που διαμαρτύρεται τώρα. Αυτοί, δηλαδή, δίνουν τη μάχη της ΕΡΤ - μέσα κι έξω από το Ραδιομέγαρο. Και γαμώ την πρωθυπουργική φιλαλήθεια.
Ψέμα έκτο: Προφανώς δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Προφανώς, προφανέστατα θα λέγαμε. Τους απολύουμε, τους ξεσκίζουμε, τους διασύρουμε - αλλά, προς Θεού, δεν αντιδικούμε μαζί τους. Ωραία που τα λέει ο μπαγάσας...
Ψέμα έβδομο: Δεν είναι αυτοί -οι εργαζόμενοι- το πρόβλημά μας. Ουφ, ανακούφιση. Γιατί υπήρχε η εντύπωση ότι η κατακρήμνιση χιλιάδων εργαζομένων στην ανεργία, δηλαδή στον Καιάδα, είναι ικανή απόδειξη ότι αυτοί είναι το πρόβλημα. Μπορούν να ησυχάσουν τώρα όλοι τους: Θα είναι άνεργοι, αλλά όχι πρόβλημα του Σαμαρά. Ή, πιο σωστά, επειδή θα είναι άνεργοι, δεν θα είναι πρόβλημα του Σαμαρά.
Αυτά εντελώς δειγματοληπτικά. Όποιος έχει υπομονή θα βρει και άλλα πολλά στο σχετικό απόσπασμα. Κι αν διαβάσει όλο το άρθρο, θα εκτιμήσει ακόμα περισσότερο εκείνη την ποιότητα που κάνει τον Σαμαρά να ανταγωνίζεται επιτυχώς τον Ψευτοθόδωρο του Ψαθά. Δεν ζητείται πλέον ψεύτης - βρέθηκε.
Πάντως, ας μην του φάμε το δίκιο και φανεί ότι αντιδικούμε μαζί του. Είπε και μιαν αλήθεια - κι ο μεγαλύτερος ψεύτης την πατάει καμιά φορά.
Θα επιβληθεί στοιχειώδης δικαιοσύνη! Το είπε, ναι.
Ότι θα επιβληθεί, λοιπόν, θα επιβληθεί, δεν υπάρχει αμφιβολία. Μόνο που ο ίδιος θα παρακολουθεί τη σχετική επιβολή από την τηλεόραση - πιθανότατα από τη δορυφορική για τον απόδημο ελληνισμό...
Γράφει ο Καρτερός Θανάσης, μοντάζ Γρέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου