Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΩΕΟ.................


Iσόβια κόλαση για όσους έφαγαν τα χρήματα των πυροπλήκτων της Ηλείας.
Η Δικαιοσύνη επιστρέφει στο τόπο του εγκλήματος!






Μια περίεργη υπόθεση με τα χρήματα των πυροπλήκτων τηςΗλείας βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο μετά την απόφαση της ανακρίτριας για επανεξέταση.

Από τον Αύγουστο του 2007, όταν ξέσπασαν οι πολύνεκρες καταστροφικές πυρκαγιές στο νομό, ακόμη υπάρχουν αδιάθετα πολλά εκατομμύρια ευρώ από τις προσφορές των πολιτών προς ανακούφιση των πυροπλήκτων. Ένα πολύ μπερδεμένο ιστορικό ακολουθεί τα χρήματα αυτά, που έφτασαν σήμερα να είναι υπό την... ομηρεία των μνημονίων και της τρόικα.

Η κατάργηση του Ταμείου Πυροπλήκτων

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν η κατάργηση του Ταμείου Αρωγής Πυροπλήκτων. Μέχρι τότε του ταμείου ηγείτο ο Πέτρος Μολυβιάτης, η θητεία του οποίου κατά κοινή ομολογία ήταν άψογη. Με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το ταμείο καταργήθηκε και τα εναπομείναντα χρήματα «πέρασαν» στον προϋπολογισμό του Κράτους.

Ταυτόχρονα σταμάτησε και η ροή χρηματοδοτήσεων προς την Ηλεία, οδηγώντας σε απελπισία τους κατοίκους που περίμεναν τα χρήματα αυτά για να συνεχίσουν την ανάπλαση της περιοχής και των περιουσιών τους. Ως υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχτηκε αλλεπάλληλες ερωτήσεις από βουλευτές για τα χρήματα αυτά, ήταν όμως κοινός τόπος μεταξύ των αντιπολιτευόμενων ότι δεν έπαιρναν σαφείς απαντήσεις.

Η μήνυση «άνοιξε» τις κάνουλες

Στις 14 Οκτωβρίου 2011 ο βουλευτής ΝΔ Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. «Λίγες εβδομάδες αργότερα άρχισε και πάλι η ροή προς τους δικαούχους» λέει στο newpost ο βουλευτής, ο οποίος επισημαίνει ότι «εκτός από τη ροή των χρημάτων προς την Ηλεία, άρχισε και η ροή των απαντήσεων στη Βουλή. Το υπουργείο Οικονομικών είχε πια αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος και απάντησε στις ερωτήσεις μας».

Ετσι στις αρχές του 2012 έγινε γνωστό ότι τα χρήματα που πέρασαν από το Ταμείο προς τον προϋπολογιμό ήταν 130 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διαχειριζόταν η διεύθυνση 24 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Έγινε επίσης γνωστό ότι εντός του 2011 δεν μπορούσε να εκταμιευτεί ούτε σεντς από το ποσό αυτό, καθώς ο προϋπολογισμός ήταν ελλειμματικός και βάσει των μνημονίων οι δαπάνες του Κράτους έπρεπε να περιοριστούν στο ελάχιστο. Ταυτόχρονα η ανακριτική αρχή συνέχιζε το έργο της καλώντας όλα τα μέλη του πρώην Δ.Σ του Ταμείου Αρωγής Πυροπλήκτων αλλά και όλους όσοι είχαν ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ηλείας από το 2007 εως και το 2011.

Επανεξέταση της υπόθεσης

Πριν από ένα μήνα περίπου, κι ενώ η Βουλή «έβραζε» με προτάσεις και ψηφοφορίες για προανακριτικές επιτροπές, η ανακρίτρια ζήτησε πίσω το φάκελο, προκειμένου να λάβει συμπληρωματικές καταθέσεις.

«Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχουν δει οι αρχές και για ποιο λόγο επανεξετάζουν την υπόθεση. Για να είμαι ειλικρινής, κι εγώ ο ίδιος περίμενα να έχει μπει στο αρχείο», λέει στο newpost ο Γιώργος Κοντογιάννης. Πάντως αυτή τη στιγμή το ποσό που έχει απομείνει από τα χρήματα του πρώην Ταμείου Αρωγής Πυροπλήκτων είναι περίπου 83 εκατομμύρια ευρώ.

Μαζί με τα χρήματα αυτά, παραμένουν και τα ερωτήματα:

-Ποια ανάγκη οδήγησε στην κατάργηση του Ταμείου και στην ένταξη των χρημάτων στον κρατικό προϋπολογισμό; Όταν μάλιστα πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από προσφορές πολιτών με απολύτως συγκεκριμένο προϋπολογισμό;

-Τι ακριβώς ερευνούν οι ανακριτικές αρχές και η υπόθεση ανοίγει εκ νέου; Οι πληροφορίες του newpost επιμένουν ότι οι έρευνες της ανακρίτριας περιορίζονται στην Αττική και δεν επανεξετάζονται στοιχεία ή μαρτυρίες από το νομό Ηλείας.

-Γιατί, από το 2007 έως και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι χρηματοδοτήσεις των έργων; Πώς γίνεται, έξι χρόνια μετά, να υπάρχουν ακόμη δικαιούχοι που δεν έχουν πληρωθεί, ή έργα και δομές που δεν έχουν καν ξεκινήσει; Για παράδειγμα, πως ενώ η πολύπαθη Αρτέμιδα αναγεννήθηκε από τις στάχτες της με τη βοήθεια των ιδιωτών και με την προσφορά της οικογένειας Βαρδινογιάννη μέσα σε ένα χειμώνα, ο οδικός άξονας που τη συνδέει με τη Ζαχάρω και για την κατασκευή του οποίου θα δούλευαν συνεργεία της περιφέρειας, της νομαρχίας, του δήμου, δεν υπάρχει ούτε ως επί χάρτου σχεδιασμός;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου