Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


ΠΡΟΣ :
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.
                                                                                                                     
Το λόγο ζητάει από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Γλυφάδας, ο γνωστός διαχειριστής τοπικής ηλεκτρονικής εφημερίδας, για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αφαιρέσει την άδεια καντίνας επι της Λ. Βουλιαγμένης, που προφανώς είναι του άμεσου ενδιαφέροντός του. Επαναλαμβάνοντας δεικτικά τη φράση «Οι έντιμοι και ηθικοί δημοτικοί σύμβουλοι» τους κατηγορεί ότι με την απόφασή τους «οδηγούν σε αφανισμό τρεις οικογένειες». Γενικά προσπαθεί να δώσει κοινωνική διάσταση στην υπόθεση, κατηγορώντας ακόμα και την Τροχαία για ψευδή αναφορά του Διοικητή της, ως προς την όχληση που προκαλούσε η λειτουργία της καντίνας στην περιοχή, αφήνοντας εκτός κριτικής, προφανώς για λόγους τακτικής, τον κ. Δήμαρχο, αλλά και εκτός του κειμένου την αλήθεια για το όλο ζήτημα.
Όταν πριν δύο χρόνια τέθηκε το θέμα προσδιορισμού θέσης καντίνας στη συμβολή της Λ. Βουλιαγμένης με την οδό Γρ. Λαμπράκη, η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού αντέδρασε. Εξήγησε ότι πρόκειται για έναν απ’ τους πιο σημαντικούς κυκλοφοριακούς κόμβους της πόλης, όπου, με βάση και τον ΚΟΚ, δεν επιτρέπεται αυτή η χρήση, ότι η Λ. Βουλιαγμένης, ως Εθνική οδός, είναι αρμοδιότητας πλέον της Περιφέρειας Αττικής και ότι δεν υπάρχει εκεί ικανός σε εμβαδόν δημοτικός χώρος για να τοποθετηθεί σταθερή καντίνα και να διέρχονται ταυτόχρονα απρόσκοπτα οι πεζοί. Τελικά η Δημοτική Αρχή, αγνοώντας όλες αυτές τις επισημάνσεις, αποφάσισε με την πλειοψηφία της να προσδιοριστεί η θέση και προχώρησε στην συνέχεια στην έκδοση της άδειας. Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης;
·       Η καντίνα τοποθετήθηκε, όχι στη συμβολή των οδών, όπου ήταν αδύνατον έτσι και αλλιώς, αλλά στο ύψος των αριθμών Λ. Βουλιαγμένης 98 - 100.
·       Επειδή εκεί το πεζοδρόμιο είναι πλάτους 1,50 μέτρων η καντίνα τοποθετήθηκε εντός του χώρου της μεγάλης νησίδας – παρτεριού, καταστρέφοντας 60 και πλέον τετραγωνικά μέτρα πρασίνου.
·       Εκεί τοποθετήθηκαν, όχι μόνο η σταθερή καντίνα, όπως προέβλεπε η άδεια, αλλά και πέντε ψυγεία με διάφορα προϊόντα, καρέκλες και γενικά η αίσθηση ήταν ότι σιγά - σιγά δημιουργείται στο χώρο αυτό ένα αυθαίρετο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
·       Την αίσθηση αυτή ενίσχυσε το γεγονός ότι, ενώ η χορηγηθείσα άδεια του Δήμου προέβλεπε λειτουργία καντίνας προς πώληση ροφημάτων – γλυκισμάτων – αναψυκτικών και τυποποιημένων προϊόντων, ο ιδιοκτήτης «προέβαινε στην έψηση και πώληση σουβλακίων και λουκάνικων», σύμφωνα με την έκθεση του Αστυνομικού Τμήματος Γλυφάδας
·       Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19/2/13, ο ιδιοκτήτης της καντίνας χρωστούσε μέχρι τότε στο Δήμο Γλυφάδας, από τη μη καταβολή του αναλογούντος τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου, το ποσό των 19.360 €!!!
Μετά από όλα αυτά και την όχληση που προξενούσε στην περιοχή, ήταν φυσικό επακόλουθο να προκληθεί η αντίδραση ιδιοκτητών των παρακείμενων καταστημάτων και κατοίκων της περιοχής, να κατατεθούν στη Δήμο έγγραφα της Τροχαίας που ζητούσαν την επανεξέταση της άδειας λειτουργίας της καντίνας και να ληφθεί τελικά, δικαίως, στις 19/2/13, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάκληση της άδειας. Το ζήτημα όμως αυτό έχει ευρύτερες διαστάσεις, γι’ αυτό εκδίδουμε και το Δελτίο Τύπου, γιατί άπτεται της γενικότερης λογικής της Δημοτικής Αρχής και ειδικότερα του κ. Δημάρχου για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.
·       Τα περσινά Χριστούγεννα παραχωρήθηκε μεγάλο τμήμα της παράπλευρης της Λ. Βουλιαγμένης οδού, στο ύψος της Σ. Βέμπο, συνολικού εμβαδού πάνω από 1.000μ2, κατά παράβαση της νομοθεσίας για την κατάληψη πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων, αλλά και της σχετικής νομοθεσίας για τα Χριστουγεννιάτικα είδη. Η παραχώρηση έγινε σε ένα μόνο άτομο το οποίο έστησε μια επιχείρηση, επινοικιάζοντας τμηματικά το χώρο με βάση τα περίπτερα που τοποθετήθηκαν για διάφορα προϊόντα, ενώ ο νόμος προβλέπει ατομική χορήγηση άδειας και αυστηρά μόνο για Χριστουγεννιάτικα είδη. Εύλογα η απόφαση αυτή ξεσήκωσε την αντίδραση των Εμπορικών Συλλόγων της Γλυφάδας, της Αργυρούπολης και του Ελληνικού.
·       Φέτος τα Χριστούγεννα η κεντρική πλατεία της πόλης και η πλατεία του Αγ. Τρύφωνα παραχωρήθηκαν, για τις ημέρες των εορτών, ουσιαστικά ατελώς, σε επιχειρηματίες με Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. Τελικά οι επιχειρήσεις αυτές έμειναν στις πλατείες παρανόμως ένα μήνα περίπου επιπλέον, χωρίς κανείς να καταγράψει την παράβαση και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα; Σε σχετική ερώτηση της Προέδρου των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού, ο κ. Δήμαρχος της απάντησε ότι έχει δίκιο, αλλά «δεν το πήρα είδηση». Όποιος και να έχει την ευθύνη το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί ο Δήμος και να μείνει ατιμώρητη μια αυθαιρεσία που απέφερε οικονομικά οφέλη σ’ αυτούς που τη διέπραξαν.
·       Η κεντρική πλατεία του Δήμου έχει καταντήσει χώρος υπαίθριων εμπορικών επιχειρήσεων που την καταλαμβάνουν για μεγάλο διάστημα, κάθε τόσο, με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πέρα από το προηγούμενο παράδειγμα, είχαμε την περίπτωση της λεγόμενης έκθεσης βιβλίου και λαϊκής τέχνης για πολιτιστικούς λόγους, σύμφωνα με την άδεια που της χορηγήθηκε, η οποία μετατράπηκε σε παζάρι, με παράνομες διαφημίσεις στην πόλη και κατάληψη τριπλάσιου χώρου, αλλά και την πρόσφατη έκθεση παιδικού βιβλίου που μετατράπηκε σε χώρο πώλησης βιβλίων γενικώς. Η στάση της Δημοτικής Αρχής, που στα λόγια κυνηγάει το παραεμπόριο, αλλά στην πράξη το φέρνει στην κεντρική πλατεία της πόλης, ξεσήκωσε κατ’ επανάληψη τη δίκαια αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας.
·       Τώρα τελευταία στο «στόχαστρο» έχει μπει ο εξωτερικός χώρος του ΔΑΚ, του πρώην ΕΑΚ δηλαδή, που από πέρυσι παραχωρήθηκε στο Δήμο. Ήταν το παγοδρόμιο πρόσφατα που εγκαταστάθηκε την περίοδο των εορτών στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ  και τώρα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6/3/13, άνοιξε ο δρόμος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και αυθαίρετων κατασκευών από τα παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Με τις χρήσεις αυτές, που ενδεχομένως θα επεκταθούν (όλα τα καταστήματα θα θέλουν χώρο όταν δημιουργηθεί προηγούμενο), αφενός αλλάζει ο χαρακτήρας του ΔΑΚ ως αθλητικός χώρος και επιπλέον καταλαμβάνονται ζωτικοί χώροι πρασίνου αρχικά και πιθανότατα χώροι που είναι απαραίτητοι για την προσέγγιση των αθλητών, την είσοδο και έξοδο των θεατών ειδικά όταν τελούνται αγώνες, την απρόσκοπτη προσπέλαση οχημάτων κοινής ωφέλειας (πυροσβεστικής, ασθενοφόρων κ.α.) σε ώρα κινδύνου ή ανάγκης κ.α.
Μια από τις δικαιολογίες του κ. Δημάρχου για τις αποφάσεις αυτές, είναι η ανάγκη εξασφάλισης εσόδων. Πράγματι, ανάγκη είσπραξης εσόδων υπάρχει, στην  συγκεκριμένη όμως περίπτωση του ΔΑΚ, είναι ελάχιστα και μη συγκρίσιμα σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται. Μηδενικά επίσης είναι και μπροστά στην τεράστια αδυναμία, που μέχρι τώρα δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε η Δημοτική Αρχή να ξεπεράσει, της μη είσπραξης δηλαδή εκατομμυρίων ευρώ από πηγές του Δήμου. Να θυμίσουμε τα 11,5 εκ.€ βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα για το 2012, τα 1,75 εκ. € διαγραφέντα για το 2011 από παλαιά βεβαιωθέντα έσοδα, τα 8,5 εκ.€ εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμέ του 2013 ως μη δυνάμενα να εισπραχθούν, την απόκλιση είσπραξης 2,5 εκ.€ για το 2011 και 1,2 εκ.€ για το 2012 από τα πρόστιμα του ΚΟΚ, τις μόνιμες και μεγάλες καταλήψεις πεζοδρόμιων και άλλων κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα, περίπτερα, οικοδομικά υλικά κλπ, που συχνά δεν χρεώνονται και πολλά άλλα.
Το θέμα της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων για την εξασφάλιση εσόδων είναι κρίσιμο για τη λειτουργία της πόλης και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται στη βάση εξυπηρέτησης ημετέρων ή αποσπασματικά. Όσα περιγράψαμε πιο πάνω, η εικόνα που υπάρχει σε κεντρικά σημεία όπως στις οδούς Ζησιμοπούλου, Γιαννιτσοπούλου κλπ, οι αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των επαγγελματιών, όπως πρόσφατα στην Πλ. Εσπερίδων, κυρίως όμως τα αδιάβατα πεζοδρόμια, οι αυθαίρετες κατασκευές και η αίσθηση υποβάθμισης της πόλης, επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με αρχές και κανόνες. Χρειάζεται, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, να ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο κανονιστικές πράξεις ώστε με πνεύμα ισοπολιτείας και αντικειμενικότητας να οριστεί τι επιτρέπεται και τι όχι καθώς και με ποιες προϋποθέσεις θα παραχωρούνται προς χρήση οι κοινόχρηστοι χώροι. Κύρια επιδίωξη πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών και της πόλης σε συνδυασμό με την πάταξη των αυθαιρεσιών και την εξασφάλιση εσόδων. Μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή με τις πράξεις της δεν έχει δείξει ότι θέλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.




Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου