Κυριακή 10 Μαρτίου 2013


Παρακαλείσθε όταν μιλά ο Μητσο..μάκης να πιάνετε τα..τέτοια σας για… γούρι .



«Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΊΝΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ»: δήλωση Τσεκουράτου Μάκη Βορίδη, υπουργού της ΝΔ - ΛΑΟΣ , πρώην βουλευτού του ΛΑΟΣ, και νυν Ν.Δ πρώην Προέδρου της ΕΠΕΝ, μεγάλου «πατριώτη»  και «εθνικιστή», αλλά βασολοχουντάρας του κερατά.
Αλήθεια κύριε Βορίδη βάσει ποιων νομικών γνώσεων, αυτών που αποκτήσατε στην Ελλάδα ή στην Αγγλία, μπορείτε να στηρίξετε τον ισχυρισμό σας αυτό; Γιατί, η πραγματικότητα σας διαψεύδει πλήρως.

Τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής αυτή τη στιγμή από άποψη εκμετάλλευσης ανήκουν στην πολυεθνική Eldorado Gold, που τα αγόρασε από την European Goldfields, που κι αυτή με την σειρά της τα αγόρασε από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» .

Τα μεταλλεία βρίσκονται μεν σε ελληνικό έδαφος αλλά η ειρωνεία είναι ότι από όλες αυτές τις αγοραπωλησίες το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Μόνο κατά την πρώτη αγοραπωλησία, κατά την οποία το ελληνικό Δημόσιο το 1995 πούλησε τα μεταλλεία στην TVX HELLAS A.E έλαβε 39,8 εκ. ευρώ.

Από τότε μέχρι τις μέρες μας που αγοράστηκαν από την Eldorado Gold η αξία τους «ανήλθε» τόσο, ώστε το 7,07 % των εξορυκτικών δικαιωμάτων που πουλήθηκαν τελευταία να στοιχίσουν 101,5 εκ. ευρώ. Με σημερινές τιμές το σύνολο της αξίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Και όχι μόνο στις αλλεπάλληλες μετά την αρχική από το ελληνικό Δημόσιο αγοραπωλησίες, το ελληνικό Δημόσιο δεν επωφελήθηκε ούτε ένα ευρώ αλλά σύμφωνα με τον ισχύοντα ελληνικό Μεταλλευτικό Κώδικα, ο ορυκτός πλούτος ανήκει στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται απόδοση δικαιωμάτων στο Δημόσιο από την εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου