Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ...................ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ


ΟΠΑΠ>Τρίτη και φαρμακερή για την διαβόητη τροπολογία. Θα περάσει αυτή τη φορά;





Με ρήτρες εμπιστευτικότητας θα παραχωρούνται τελικά τα οικονομικά στοιχεία των υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι όμως θα απειλούνται με σοβαρές κυρώσεις στην περίπτωση που θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά πέραν των επενδυτικών τους σκοπών.

Η κυβέρνηση ύστερα από δύο προσπάθειες επανέφερε χθες για τρίτη φορά την τροπολογία για τη διάθεση ευαίσθητων πληροφοριών των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών σε υποψήφιους επενδυτές, εξαιρώντας από τη υποχρέωση διάθεσης πληροφορίες και στοιχεία που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια ή μπορούν να διαταράξουν διεθνείς και διακρατικές σχέσεις.

Η διάθεση των στοιχείων αυτών κρίθηκε απαραίτητη από την κυβέρνηση μετά τη διαπίστωση ότι η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να διακυβευθεί από την αδυναμία των διοικήσεων να διαθέτουν προς τους υποψήφιους επενδυτές όλες εκείνες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να γίνει ο αναγκαίος έλεγχος (οικονομικός, τεχνικός, νομικός κ.λπ.) και η διαπίστωση του «καλώς έχει» του προφίλ της εταιρείας.

Επίσης, η διάθεση των στοιχείων κρίνεται απαραίτητη προκειμένου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, να μεγιστοποιηθεί το τίμημα της συναλλαγής προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση των υποψηφίων επενδυτών. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς η τροπολογία σπεύδει να προστατεύσει τα μέλη των διοικήσεων και του ΤΑΙΠΕΔ που θα παράσχουν αυτά τα στοιχεία, απαλλάσσοντάς τους από οποιαδήποτε ευθύνη για τη γνωστοποίηση αυτών των πληροφοριών.

Η Οδύσσεια της τροπολογίας

Η τροπολογία είχε ξανακατατεθεί πριν δέκα ημέρες στη Βουλή για να αποσυρθεί μετά τις έντονες αντιδράσεις, όχι μόνον των κομμάτων αντιπολίτευσης αλλά και των δύο κυβερνητικών εταίρων ΠαΣοΚ και ΔημΑρ, που έθεταν θέμα παραχώρησης απόρρητων πληροφοριών. Η τροπολογία επαναδιαμορφώθηκε εξαιρώντας ακριβώς από την υποχρέωση γνωστοποίησης ευαίσθητες πληροφορίες και επανακατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

 Αποσύρθηκε, ωστόσο, εκ νέου με το αστείο αιτιολογικό ότι είχε κατατεθεί σε άσχετο νομοσχέδιο (θέματα υγείας) για να συμπεριληφθεί ακριβώς η ίδια στο σχέδιο νόμου του... σχετικότερου υπουργείου Περιβάλλοντος! 
Πέραν των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, το θέμα της γνωστοποίησης των στοιχείων των ΔΕΚΟ είχε απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. 

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα διαφάνειας στην εξέλιξη της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, λόγω των εμποδίων που μπαίνουν στην πρόσβαση των ενδιαφερομένων που έχουν προκριθεί, να εξετάσουν όλα τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, μέσω της διαδικασίας της «αίθουσας πληροφοριών» (data room) που τους παρέχει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου