Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η ΛΥΣΗ


Μόνη λύση για την Κύπρο το μοντέλο της Ισλανδίας.


42903Το Eurogroup (και η Ελλάδα μαζί) απορρίπτει τη μια μετά την άλλη τις λύσεις που αγωνίζεται να βρει η δύστυχη Κύπρος. Βασικός όρος του Eurogroup – Γερμανίας είναι ότι όποια  λύση και αν προκριθεί θα πρέπει να έχει μέσα της οπωσδήποτε “κούρεμα” των καταθέσεων. Σε μια τέτοια λύση συμφωνεί απόλυτα φυσικά και η κυβέρνηση Σαμαρά. Καμία δήλωση αντίθετη δεν έχει ακουστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Τέτοια ενέργεια όμως, είναι βέβαιο πως θα σημάνει κατάρρευση του μοναδικού οικονομικού τομέα της Κύπρου, δηλαδή του τραπεζικού της τομέα. Αυτό το ξέρει και η Αθήνα και όμως το επικροτεί.
Όλοι λοιπόν αναρωτιούνται γιατί “τρελάθηκαν” ξαφνικά οι Ευρωπαίοι; γιατί τόσο ξαφνικό «μίσος» εναντίον της Κύπρου και μάλιστα για ένα μικροποσόν για το μέγεθος της τρόϊκας; γιατί και η Ρωσία σφυρίζει αδιάφορα; γιατί η ελληνική κυβέρνηση κοιτάζει αλλού; υπάρχει εξήγηση; Υπάρχει.
Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δεν είναι μια ξαφνική τρέλα των Ευρωπαίων, ούτε ένα εκδικητικό μένος εναντίον των Κυπρίων. Είναι ένα πείραμα που έβαλαν μπροστά για να ξεφουσκώσει η νεοπλασματική τραπεζική φούσκα που έχει φουσκώσει επικίνδυνα. Αν επιτύχει το πείραμα στην Κύπρο, τότε αυτό θα επαναληφθεί και σε άλλες χώρες (εν γνώσει των κυβερνήσεών τους) σε αγριότερη προφανώς μορφή. Δηλαδή θα επιδιώξουν να ξεφουσκώσουν την τραπεζική φούσκα  φορτώνοντας το κόστος στους καταθέτες και στους λαούς.
Η Κύπρος έχει μόνο μια επιλογή. Αντί (πέρα από το “κούρεμα” των καταθέσεων) να δανειστεί και από πάνω από την τρόϊκα τα επιπλέον 10 δις ευρώ που τις προτείνει το Eurogroup (τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του ΑΕΠ της) και το οποίο δάνειο θα την καταστήσει μόνιμο υποχείριο των δανειστών, θα πρέπει να επιλέξει αυτό που επέλεξαν και οι Ισλανδοί. Να αφήσει να καταρρεύσουν οι πτωχευμένες τράπεζες, να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι τραπεζίτες, να εκκαθαρίσει τις τράπεζες που θα καταρρεύσουν και στη συνέχεια να δημιουργήσει κρατική τράπεζα που θα αποζημιώσει τους κύπριους καταθέτες και θα βάλει μπροστά μια καινούργια αρχή. Εξάλλου η Κύπρος αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που αντιμετώπισε και η Ισλανδία. Ας δει λοιπόν τι έκαναν οι Ισλανδοί.
Αν αυτό θα την οδηγήσει εκτός ευρώ, νομίζουμε ότι είναι το λιγότερο που θα πρέπει να απασχολήσει τους Κύπριους αυτή τη στιγμή.
Πέτρος  Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου