Τρίτη 5 Μαρτίου 2013


Το ..καρουζέλ διασκεδάζει τα παιδάκια, και…πλουτίζει άλλα… παιδάκια.



Κύκλωμα εικονικών τιμολογίων τύπου «καρουζέλ», στο οποίο εμπλέκονται εταιρείες - κολοσσοί στο εμπόριο των ηλεκτρικών συσκευών, εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ.
Μάλιστα στα ταμεία του κράτους μπήκαν ήδη περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ από πρόστιμα, ενώ οι ελεγχόμενοι προχώρησαν σε διακανονισμό για δεκάδες εκατομμύρια ακόμη.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΣΔΟΕ, έχουν προσέλθει και καταβάλλει το ΦΠΑ, μαζί με τα πρόστιμα, οι μισές και πλέον επιχειρήσεις από τις συνολικά 22 επιχειρήσεις που εμπλέκονται, ενώ ένα μεγάλο μέρος έχει ζητήσει συμβιβασμό με το υπουργείο Οικονομικών. Τα πρόστιμα ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών. Ήδη δύο εταιρείες κατέβαλλαν 20 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλη προσέφυγε στο άρθρο 70 προκειμένου να επιτύχει διακανονισμό σε δόσεις για πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ!

Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται, όταν οι «Ράμπο» διαπίστωσαν την «έκρηξη» εργασιών που παρουσίασε μία μικρή εταιρεία, η Orbicom στο Καπανδρίτι. Από 300.000 ευρώ ετήσιο τζίρο ξαφνικά εκτοξεύτηκε στα 300 εκατ. ευρώ!
Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές έπειτα από έφοδο στα γραφεία της, έκοβε τιμολόγια για την προμήθεια ηλεκτρικών συσκευών, όπως ανεμιστήρες, φούρνους μικροκυμάτων, κινητά τηλέφωνα, εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεις κ.α., όμως στην πραγματικότητα αυτές κατέληγαν σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, τα εικονικά τιμολόγια φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία του Δημοσίου από ΦΠΑ «αγγίζει» τα 70 εκατ. ευρώ! Από τον έλεγχο εντοπίστηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στην καταβολή ΦΠΑ μεταξύ των χωρών από τις οποίες πραγματοποιούσε αγορές και εν συνεχεία στην εισαγωγή των προϊόντων αυτών στην Ελλάδα.
Η απάτη είχε τη μορφή καρουζέλ, δηλαδή συναλλαγές μέσα σε ένα κράτος μέλος στις οποίες χρεώνεται ο ΦΠΑ, οι οποίες συνδυάζονται με εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές, στις οποίες δεν χρεώνεται ΦΠΑ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Έτσι τα προϊόντα κυκλοφορούσαν από το ένα κράτος στο άλλο χωρίς να καταλήξουν σε κάποιο χρήστη, για να βρεθούν υπερτιμολογημένα στην Ελλάδα. Ακόμη, εμφάνιζαν υψηλή αξία αγορών και κόστος πωληθέντων, ενώ περιοριζόταν η φορολογική τους επιβάρυνση.
Το ΣΔΟΕ στο πόρισμά του καταλήγει ότι «τα εμπορεύματα που φέρεται να παρέλαβε η Οrbicom Α.Ε από τα τέσσερα διαφορετικά κανάλια και φέρεται επίσης να αποθήκευσε στην εγκατάστασή της C.T.S Α.Ε, είναι εικονικά ως προς τη συναλλαγή, ενώ από τον έλεγχο στην Οrbicom και σύμφωνα με τα τιμολόγια πώλησης που προσκόμισε η εταιρεία ως αιτιολογία για το πού διέθεσε τις φερόμενες αγορές εμπορευμάτων από τις τέσσερις ενδιάμεσες επιχειρήσεις, προέκυψε ότι φέρονται να διατέθηκαν σε 22 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις της Ε.Ε, οι οποίες εξυπηρετήθηκαν φορολογικά μέσω των αυξημένων εισροών από τις εικονικές αγορές (δαπάνες) και αποφυγής πληρωμής ΦΠΑ, καθότι ορισμένες εξ αυτών φέρονται να αποστέλλουν απευθείας σε επιχειρήσεις της Ε.Ε τα εμπορεύματα αγοράς από την Orbicom Α.Ε με τα συγκεκριμένα εικονικά τιμολόγια».

Όπως σημειώνεται στο πόρισμα της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων ενδεικτικά για μία από τις ελεγχόμενες εταιρείες, η οποία βρίσκεται στο «στόχαστρο» για 41 τιμολόγια, «στις χρήσεις 2007-2008 οι συνολικές πωλήσεις καθαρής αξίας φτάνουν τα 894.421,81 ευρώ πλέον ΦΠΑ 169.940,28 ευρώ. Από την επεξεργασία των κατασχεθέντων στοιχείων και την συσχέτισή τους με την υπόθεση καρουζέλ, όπως αυτό έχει καταγραφεί με την παρούσα έκθεση, διαπιστώνεται ότι όλα τα φορολογικά στοιχεία διακίνησης και αξίας που έλαβε η εταιρεία από την Orbicom για τη φερόμενη αγορά εμπορευμάτων που η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έχει αγοράσει από τις εταιρείες (παρατίθενται οι επωνυμίες 4 εταιρειών), είναι εικονικά κατά την έννοια του άρθρου 19 παρ.4 του ν.2523/97, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ανύπαρκτες πωλήσεις, αφού η "Orbicom" ποτέ δεν είχε τα εμπορεύματα αυτά ώστε στη συνέχεια να τα διαθέσει σε άλλες επιχειρήσεις, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου