Κυριακή 10 Μαρτίου 2013


Ο …Σπίνος ήταν …κόρακας




Μια απίστευτη υπόθεση η οποία παραπέμπει σε νονιλίκια και δεν συνάδει με το δημοσιογραφικό λειτούργημα, δεν έχει καμία σχέση με το ρεπορτάζ και τη δεοντολογία αλλά σε... άλλες μεθόδους αποκαλύπτει το Leaks.gr.
Ιδιώτης καταγγέλλει το γνωστό για τον καταγγελτικό του λόγο αλλά και το δήθεν "αποκαλυπτικό" ρεπορτάζ δημοσιογράφο Άρη Σπίνο ότι του "έφαγε" λεφτά προκειμένου να τον βοηθήσει να επιλύσει μια ιδιωτική διαφορά με συγγενικό του πρόσωπο. 
Δεκέμβριος 2007. Ένας ιδιώτης, ονόματι Γ. Σ., επισκέπτεται το γραφείο του Άρη Σπίνου και του ζητά να τον βοηθήσει -μέσω των γνωριμιών του και της επιρροής που ασκεί- προκειμένου να εισπράξει από έναν συγγενή του χρηματικό ποσό ύψους 170.000 ευρώ.
"Του δάνεισα τα χρήματα και αρνείται να μου τα επιστρέψει. Μπορείς να με βοηθήσεις να τα πάρω;" τον ρωτάει, για να πάρει την απάντηση από τον δημοσιογράφο ότι το θέμα θα διευθετηθεί, αρκεί να του δώσει το 20% από το εισπραχθέν ποσό.
20 Δεκεμβρίου 2007. Οι δύο άντρες υπογράφουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, σύμφωνα με το οποίο, ο Σπίνος αναλαμβάνει με δικά του μέσα (δηλαδή δικηγόρους, γνωστούς, κτλ), να εισπράξει για λογαριασμό του... "πελάτη" του, 176.082 ευρώ. Η αμοιβή που θα λάμβανε για τις υπηρεσίες του, θα ανερχόταν στο 20% του ποσού που θα κατάφερνε να εισπράξει.

Έτσι τουλάχιστον είχε συμφωνηθεί με βάση τα έγγραφα που υπογράφτηκαν. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο ιδιώτης (όπου σημειωτέον έχει δικαιωθεί από την Δικαιοσύνη μετά από αγωγές που κατέθεσε εναντίον του δημοσιογράφου), λίγο πριν την υπογραφή του συμφωνητικού, ο Σπίνος απαιτεί -και στο τέλος λαμβάνει- 9.000 ευρώ.
"Με έπεισε λέγοντας μου πως ήταν σίγουρη από την πλευρά του η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης. Πράγματι, του έδωσα 1.000 ευρώ μετρητά και μια επιταγή ύψους 8.000 ευρώ" αναφέρει ο ιδιώτης στην αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Οι μέρες περνούσαν, ωστόσο ο Σπίνος και οι... "συνεργάτες" του έμεναν άπραγοι. Τον Μάρτιο του 2008, ο άνθρωπος που όφειλε τα χρήματα στον ιδιώτη συλλαμβάνεται από την αστυνομία (λόγω αναμίξεώς του σε υποθέσεις ναρκωτικών) και οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

"Θα τον αναγκάσω να δώσει τα χρήματα μέσω ξυλοδαρμού"

"Του γνωστοποίησα το συμβάν και μου είπε να μην ανησυχώ, γιατί έχει δικό του άνθρωπο μέσα στη φυλακή τον οποίο θα έβαζε να κακοποιήσει αυτόν μου χρώσταγε. Τόσο σωματικά, όσο και σεξουαλικά, προκειμένου να τον υποχρεώσει να δώσει τα λεφτά. Αρνήθηκα τέτοιες μεθόδους και του ζήτησα να λειτουργήσει μόνο μέσα σε νόμιμα πλαίσια" επισημαίνει ο καταγγέλλων στην τρίτη σελίδα της αγωγής.

20 Μαΐου 2008. Ο δημοσιογράφος Άρης Σπίνος πείθει τον ιδιώτη να του δώσει ακόμη 10.000 ευρώ, διότι όπως του λέει, βρίσκεται πολύ κοντά στην είσπραξη των οφειλομένων, ενώ τον διαβεβαιώνει ότι ως εγγύηση για τα όσα λέει, θα του δώσει προσωπικές του επιταγές με ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό.

Ο ιδιώτης του δίνει άλλες 10.000 χιλιάδες ευρώ. Από τη μεριά του, ο δημοσιογράφος, όχι μόνο δεν δίνει τις εγγυήσεις που υποσχέθηκε, αλλά παίρνει τα χρήματα και εξαφανίζεται. "Του ζήτησα να μου επιστρέψει τα χρήματα που του έδωσα αφού δεν υπήρχε αποτέλεσμα και τότε εκείνος μου είπε χωρίς ίχνος ντροπής ότι δεν έχει χρήματα, διότι τις τελευταίες 10.000 χιλιάδες ευρώ, τις έδωσε σε έναν κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού προκείμενου να δείρει αυτόν που μου όφειλε τα λεφτά" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γ. Σ. στην αγωγή.

Το Μονομελούς Πρωτοδικείο Αθηνών μελέτησε την υπόθεση και η απόφαση του αποτέλεσε κόλαφο για τον δημοσιογράφο. Οι δικαστές έκριναν ότι ο Σπίνος θα έπρεπε να επιστρέψει στον ιδιώτη 18.992 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επόμενη της επίδοσης της αγωγής.
Συνομιλίες φωτιά

Αίσθηση πάντως προκαλούν κάποιες από τις συνομιλίες που είχαν οι δύο άντρες, όπως αυτές έχουν καταγραφεί και έχουν προσκομισθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές. 
Ενδεικτικό -σχετικά με το ήθος και τις... πρακτικές του δημοσιογράφου- είναι το σημείο όπου ο ιδιώτης προσπαθεί να πείσει τον Σπίνο να του επιστρέψει τα χρήματα που του έχει δώσει.
Η συνομιλία έχει ως εξής:
Γ.Σ: Μπορώ να έχω την επιταγή πίσω;
Σπίνος: Ποια επιταγή;
Γ.Σ: Τα 10.000 ευρώ
Σπίνος: Τα έδωσα τα λεφτά! Ακόμα εκεί είσαι:
Γ.Σ: Κατ' αρχάς δεν ήμουνα εγώ της θέσης να χρησιμοποιήσουμε σωματική ή σεξουαλική βία.
Σπίνος: Πλάκα κάνεις τώρα; Άραγε συγνώμη. Δηλαδή τα χρήματα στον φυλακισμένο γιατί θα τα δίναμε;
Γ.Σ: Ένα λεπτό. Με πήρες εκείνο το βράδυ από το κανάλι και μου είπες ότι όταν σου δώσω τις 10.000 ευρώ, έχεις μια επιταγή δικιά σου για εγγύηση τον Δεκέμβριο.
Σπίνος: Όχι, αυτά που λες είναι παραμύθια. Κουβεντιάσαμε και σου εξήγησα ότι έχω βρει έναν άνθρωπο.
Γ.Σ: Κατ' αρχή αυτός ο άνθρωπος (ο φυλακισμένος) δεν έχει πειραχτεί.
Σπίνος: Αν νομίζεις ότι έτσι είναι, τέλος.
Γ.Σ: Σου είπα να μην χρησιμοποιήσεις βία ή σεξουαλική.
Σπίνος: Άραγε γιατί πληρώσαμε τον άνθρωπο; Τον πληρώσαμε για να τον δείρει.
Γ.Σ: Δεν στο είπα. Στον σταυρό που σου κάνω.
Σπίνος: Το μόνο που μου ζήτησες είναι Άρη, να μην χρησιμοποιήσει σεξουαλική βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου