Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013


Για αυτό πρέπει να πωληθούν πριν την ψήφιση του κουρέματος η Λαϊκή και Κύπρου.



Τόσο η Κύπρου όσο και η Λαϊκή λειτουργούν στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές και άρα οι καταθέσεις σε αυτές δεν προστατεύονται από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή από το ΤΕΚΕ, αλλά εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Κυπριακού Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Ωστόσο εφόσον η απόσχιση και «πώληση» των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών διενεργηθεί εντός του Σαββατοκύριακου, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση της εισφοράς από την Κυπριακή Βουλή, εξασφαλίζεται η μετάβασή τους στο ΤΕΚΕ και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.



Γράφουν λοιπόν οι εντεταλμένοι δημοσιογραφίσκοι χωρίς να αναφέρουν  τον λόγο ότι… Σε αναζήτηση του εγχώριου τραπεζικού ιδρύματος που θα αναλάβει τα δάνεια και το δίκτυο καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για την Τράπεζα Κύπρου, την Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και την Ελληνική Τράπεζα. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι παραπάνω τράπεζες διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δις. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δις. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δις. ευρώ.
Η επιχείρηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, ώστε να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες της συναλλαγής πριν το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πλέον πιθανό σενάριο είναι το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα να περάσουν στον έλεγχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πρόκειται για μεταβατική λύση καθώς το ΤΤ πρόκειται σύντομα να προσφερθεί προς πώληση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου