Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ


Ένταση στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης από το «όχι» της Κύπρου - "Έως πότε εμείς θα λέμε συνεχώς ναι;"


«Έως πότε εμείς θα λέμε συνεχώς ναι;». Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται όλο και πιο έντονα από μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης που κρίνουν ως αναγκαίο συστατικό επιβίωσής της, μια πιο σκληρή στάση έναντι της τρόικας.
 
Η απόρριψη του σχεδίου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας από την Κυπριακή Βουλή, έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης για τις επιλογές της ελληνικής πολιτικής τάξης και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.  

Η συζήτηση είναι ιδιαίτερη και με πολλές ερμηνείες, ενώ σε πολλά σημεία, καταγράφεται μια ανεξήγητη ένταση. Τα ερωτήματα, πολλά εκ των οποίων είναι και δόκιμα και αναμενόμενα, περιστρέφονται γύρω από το θεμελιώδες: «μήπως μια περισσότερο αδιάλλακτη στάση θα οδηγούσε και εμάς σε καλύτερα αποτελέσματα και σε ένα άλλο μνημόνιο;».   ...
«Η δική μας περίπτωση είναι τελείως διαφορετική» διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου και δεν επιθυμούν να τροφοδοτείται αυτή η συζήτηση, θεωρώντας πως βλάπτει τη συνολική προσπάθεια που γίνεται, ενώ μπορεί πολύ γρήγορα να αποπροσανατολίσει από τον κεντρικό στόχο.  

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και αναμένει ένα ρεαλιστικό σχέδιο από τη Λευκωσία, ενώ δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να αλλάξει κάτι και με το ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
 
Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η τρόικα δεν επιθυμεί να κάνει υποχωρήσεις στην περίπτωση της Ελλάδας, εντούτοις διαπιστώνει ότι μπορεί να υπάρξουν πολύ σύντομα ευκαιρίες και να γίνουν τα πρώτα βήματα για μια διαφορετική προσέγγιση σε ελληνικά αιτήματα που δεν θα αλλάξουν δραματικά την κατάσταση, αλλά τουλάχιστον θα διαμορφώνουν ένα κλίμα πως κάτι αλλάζει.  

Είναι εμφανής η προσπάθεια να αποσυνδέσουν την υπόθεση της Κύπρου από την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά υπάρχει ο... φόβος μήπως οι Κύπριοι κερδίσουν σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι.

Σε αυτή την εξέλιξη, θεωρούν ότι θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις και παρενέργειες στην ελληνική πολιτική σκηνή, διότι θα εμφανίζεται η εγχώρια πολιτική τάξη να είναι υποτακτική της τρόικας και να μην αντιδρά και να μην λέει κανένα όχι.  

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αρνούνται να αποδεχθούν ότι εάν τελικά τα καταφέρει η Κύπρος, τότε η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση, λόγω των επαναλαμβανόμενων «ναι» που έχει πει στην τρόικα. Η εκτίμηση συνεργατών του Αντ. Σαμαρά, είναι ότι η Ελλάδα είχε άλλα προβλήματα, είναι ήδη στο μηχανισμό και υπάρχει πρόγραμμα, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί σταδιακά να αλλάξει.  

Το βασικό πλέον, είναι να συνεχίσουμε, όπως λένε, να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, να πετύχουμε τους στόχους και σιγά-σιγά να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους και συνθήκες για τη χώρα.  

Ιωάννης Μαρτέλλος  newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου