Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ


Γιάννης Μιχελάκης>Να μην γίνουν οι καρκινοπαθείς παράπλευρη απώλεια της κρίσης





Ραγδαία αύξηση σημειώνει η ζήτηση υπηρεσιών σταδημόσια ογκολογικά νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Οικαρκινοπαθείς μη μπορώντας πλέον να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για την περίθαλψή τους λόγω του υψηλού κόστους, απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία όμως σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του εθνικού συστήματος υγείας, έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο της πολύμηνης αναμονής για την θεραπεία.

Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, τονίζοντας πως «οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να γίνουν  “παράπλευρη απώλεια” της κρίσης». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Μιχελάκης η αδυναμία κάλυψης του κόστους θεραπείας, η οποίο ήταν απολύτως αναμενόμενη ως αναπόφευκτη συνέπεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά την τελευταία διετία η ζήτηση υπηρεσιών στα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία κατά 30% και σε ορισμένα εξειδικευμένα τμήματά τους ακόμη και κατά 60%.

Όμως η προαναφερθείσα αύξηση της ζήτησης στα δημόσια νοσοκομεία σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του εθνικού συστήματος υγείας, που όπως είναι γνωστό προϋπήρχαν της κρίσης, έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο της πολύμηνης αναμονής για θεραπεία των ασθενών στα ογκολογικά τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναμονή των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία ανέρχεται στους 3 με 4 μήνες, ενώ η αναμονή στο ειδικό τμήμα ραδιενεργού ιωδίου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς υπερβαίνει τους 6 μήνες, με ό, τι αυτό προφανώς συνεπάγεται για την ήδη κλονισμένη υγεία των ασθενών.

«Είναι προφανές ότι όσο διαρκεί η οικονομική κρίση η ζήτηση στα ογκολογικά τμήματα θα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη, δεδομένου ότι το κόστος θεραπείας στον ιδιωτικό τομέα καθίσταται απαγορευτικό για την συντριπτική πλειονότητα των ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η θεραπεία σε ορισμένα εξειδικευμένα τμήματα, όπως σε αυτό του ραδιενεργού ιωδίου, η οποία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τιμάται έως και 3.000 ευρώ. Με τα δεδομένα αυτά επιβάλλεται άμεσα η δραστική αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των ογκολογικών τμημάτων και η διασφάλιση επαρκούς φαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού σε αυτά, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες τους» τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

«Επειδή αποτελεί κοινό τόπο ότι το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας συνιστά θεμέλιο λίθο του κοινωνικού κράτους, Επειδή η μέριμνα της πολιτείας για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με λογιστικά κριτήρια και να επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, Επειδή για κάθε ασθενή και κατά μείζονα λόγο για τους καρκινοπαθείς, ο παράγων χρόνος διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη της ασθένειας και την πορεία της υγείας τους, Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :
- Ποια είναι η θέση σας για το εν λόγω ζήτημα;
- Ποια μέτρα θα λάβετε για την ουσιαστική ενίσχυση των ογκολογικών τμημάτων και την αποτελεσματική προστασία των καρκινοπαθών από πολύμηνες και επικίνδυνες αναμονές;» καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου