Τρίτη 26 Μαρτίου 2013


Aυτοί τίναξαν την Κύπρο στον αέρα!

ΤΙΝΑΞΑΝ ΤΗΝ «ΜΠΑΝΚΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ»
Α. Βγενόπουλος: Οι επιθετικές εξαγορές δεν είχαν άμυνες 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
Hταν πριν από περίπου έξι χρόνια όταν ο πολύς κ. Βγενόπουλος είχε μόλις εξασφαλίσει την αύξηση «μαμούθ» κατά 5 δισ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου MIG και... ξεφάντωνε σε παραλιακό κέντρο.
Παρουσία δημοσιογράφων και στελεχών του ομίλου του επιδίδονταν σε έναν ξέφρενο χορό στην πίστα -πάντα με το τεράστιο πούρο στο στόμα-, κρυφογελώντας προφανώς με αυτούς που του εμπιστεύτηκαν αυτόν τον πακτωλό χρημάτων.
Ηταν, όμως, η εποχή των... παχέων αγελάδων, όπου όλα ή σχεδόν όλα φαίνονταν φυσιολογικά και οι όποιες φωνές αμφισβήτησης του... όψιμου μεγιστάνα χάνονταν εν τη γενέσει τους.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι για τον άνθρωπο που ήθελε να κατακτήσει την Ελλάδα μέσω του πολυμετοχικού fund, το οποίο ξεκίνησε στη συνέχεια να αγοράζει τα πάντα: η ΔΕΛΤΑ και η Ολυμπιακή ήταν μόνο δύο από τα ηχηρά ονόματα των εταιρειών που εξαγόρασε ο... κ. Βγενόπουλος και προσπάθησε με επιθετικές εξαγορές να εξαγοράσει ακόμα και τον βασικό του ανταγωνιστή στον τραπεζικό κλάδο, την Πειραιώς.
Αυτή η κίνηση αποτέλεσε την πρώτη του επιχειρηματική σύγκρουση με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία ήταν η μεγαλομέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η αποτυχία του να εξαγοράσει την Τράπεζα Πειραιώς, αν και διέθετε το απαραίτητο χρήμα, δεν τον πτόησε, αλλά αντίθετα τον έκανε να στραφεί λίγο αργότερα στο? εθνοσωτήριο έργο αναστήλωσης του Παναθηναϊκού μέσω της πολυμετοχικότητας, που είχε τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα για τον ιστορικό σύλλογο.
Στη συνέχεια ξέμεινε από... καύσιμα. Αρχισαν τα προβλήματα ως συνέπεια της κρίσης, αλλά εκείνο που έδωσε τη χαριστική βολή ήταν η περιπέτεια που ξεκίνησε με τις Αρχές της Κύπρου και οι κατηγορίες εναντίον του ότι επί διοίκησής του δόθηκαν πολλά και αμφιλεγόμενα δάνεια και έγιναν επιζήμιες για την τράπεζα κινήσεις. Οι αρχές της Μεγαλονήσου εξανάγκασαν τον κ. Βγενόπουλο να εγκαταλείψει την προεδρία της Marfin Bank, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank και τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο.
Η νέα διοίκηση της τράπεζας αποκάλυψε στοιχεία που δείχνουν μεγάλη έκθεση ελληνικών εταιρειών του ομίλου σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις και αγορές χωρίς έλεγχο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που δεν άντεχε το χαρτοφυλάκιό της, με αποτέλεσμα και λόγω του «κουρέματος» η τράπεζα να υποστεί νεγάλες ζημιές. Παράλληλα στελέχη της τράπεζας έκαναν λόγο για παχυλούς και εξωφρενικούς μισθούς σε ημετέρους.
Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι το 2009 διενεργήθηκε έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη Marfin Εgnatia και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τράπεζα ανέλαβε ρίσκα, «το επίπεδο των οποίων αλλά και η φύση τους προκαλούν ανησυχία στις εποπτικές αρχές αναφορικά με την ορθή και επαρκή διαχείρισή τους».
To Bατοπέδι
Ενδιάμεσα πρόλαβε να μπλεχθεί και με το σκάνδαλο Bατοπεδίου, όπου η κίνηση των επίμαχων και ύποπτων λογαριασμών έγινε μέσω της Marfin. Το 2009 η ελληνική Βουλή διέταξε την πολύκροτη έρευνα για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Τότε οι Ελληνες βουλευτές υποχρέωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος να παράσχει λεπτομέρειες για όλα τα δάνεια της Marfin Λαϊκής Bank και των δύο θυγατρικών της το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς μεταξύ άλλων είχε αποκαλυφθεί ότι η Marfin είχε δανείσει με υπέρογκα ποσά τη Μονή. Νωρίτερα ο κ. Βγενόπουλος είχε ξεκινήσει έναν πόλεμο με αγωγές εναντίον όποιου τον αμφισβητούσε, όπως ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ή ο σημερινός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και εναντίον επιχειρηματιών, οι οποίοι ανοιχτά αναφέρονταν στην πυραμίδα Βγενόπουλου.
Για να φτάσουμε στα τελευταία δύο χρόνια, όπου η άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία άρχισε να κλονίζεται. Κυρίως το τραπεζικό του δημιούργημα, που άρχισε να αλλάζει ονόματα σαν τα πουκάμισα. Στην αρχή ήταν η Marfin, μετά έγινε Λαϊκή και εσχάτως, τις τελευταίες μέρες μάλιστα με τις διαφημίσεις να τρέχουν στον Τύπο, η τράπεζα απέκτησε την ονομασία CPB. Πρόκειται για μία από τις τρεις κυπριακές τράπεζες που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και μάλιστα την πλέον ευάλωτη, αφού οι πληροφορίες λένε ότι ουδείς τη θέλει. Οι προσφορές των ελληνικών τραπεζών για τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών έχουν έναν αστερίσκο για την CPB (πρώην Λαϊκή), εκφράζοντας αγωνία για τους «σκελετούς Βγενόπουλου», όπως λένε χαρακτηριστικά...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
Ο καταδρομέας απασφάλισε βόμβα... 2 δισ. 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
Ο άλλοτε καταδρομέας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και μετέπειτα επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης για οκτώ χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για κακοδιαχείριση και υπόγειες κινήσεις που βούλιαξαν την τράπεζα με αποτέλεσμα πέρυσι να καθαιρεθεί από το αξίωμά του.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε το 2009 με την επαναγορά από τον κ. Ηλιάδη ερήμην του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας ελληνικών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ. Το 2011, με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται με μια τρύπα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Στην Κύπρο οργιάζουν οι φήμες ότι ο όμιλος θα χρειαστεί κρατική ενίσχυση από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, αλλά η διοίκηση το διαψεύδει και μάλιστα υποστηρίζει ότι οι ανάγκες της είναι σχετικά μικρές και τα χρήματα που λείπουν θα βρεθούν εκ των έσω.

Μάλιστα, στη γενική συνέλευση οι μέτοχοι ενημερώνονται ότι το κεφαλαιακό κενό ήταν της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ και δεν γίνεται καμία απολύτως νύξη περί κρατικής ενίσχυσης. Ωστόσο, μερικές ημέρες αργότερα η διοίκησης της τράπεζας καταθέτει επίσημο αίτημα στο κυπριακό κράτος για ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ και ανακοινώνει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση των προβλέψεων που έχει λάβει για επισφαλή δάνεια.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης εκφράζει την έκπληξή του για τις εξελίξεις και λίγες εβδομάδες μετά ζητεί την απομάκρυνση του κ. Ηλιάδη από την τράπεζα, όπως και έγινε. Ακολουθεί πλημμυρίδα πληροφοριών, αποκαλύψεων αλλά και πορισμάτων για σκανδαλώδεις πρακτικές στην τράπεζα επί διοικήσεως Ηλιάδη.

Σύμφωνα με αυτά, προκάλεσε τεράστια ζημιά στην τράπεζα με την αιφνιδιαστική αγορά ελληνικών ομολόγων το 2009, παραπλάνησε τους μετόχους της τράπεζας για το κεφαλαιακό κενό από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και την κρατική στήριξη που ζήτησε από το κυπριακό Δημόσιο, εξαγόρασε τη ρωσική τράπεζα Uniastrum αφού ωραιοποίησε τα στοιχεία της και στη συνέχεια παρουσίαζε πλασματικά κέρδη και πήρε στεγαστικό δάνειο 2 εκατ. ευρώ με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα στην Κύπρο που δεν διαψεύστηκαν αναφέρονταν σε μια περίεργη προμήθεια 100 εκατ. ευρώ που δόθηκε σε γραφείο για την αγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ύψους 2 δισ. ευρώ.

Στην Κύπρο και την Ελλάδα, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς κάνουν λόγο για το υπερτροφικό εγώ, τις προσωπικές φιλοδοξίες αλλά και τις παλινωδίες του κ. Ηλιάδη που απέβησαν επιζήμιες για την τράπεζα. Θυμίζουν τις συζητήσεις με τον Μιχάλη Σάλλα για τη συγχώνευση με την Πειραιώς, που λίγες ώρες προτού δώσουν τα χέρια ο κ. Ηλιάδης απαίτησε επιπλέον ανταλλάγματα και έτσι χάλασε το ντιλ. Την κίνηση για την εξαγορά της Εμπορικής το 2006 που τελικά έμεινε στα χαρτιά και τη «χειρουργική εκκαθάριση» των αντιπάλων και ανταγωνιστών του στην τράπεζα.

Φρενήρεις ρυθμοί
Ο κ. Ηλιάδης προσελήφθη στην «Κύπρου» πριν από περίπου 30 χρόνια. Στις αρχές του 1990 έρχεται στην Αθήνα για να εργαστεί στην τράπεζα που μόλις είχε ανοίξει τα πρώτα υποκαταστήματά της και γρήγορα γίνεται επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα. Από κει και πέρα οι κινήσεις του για την επέκταση του τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα από το 1995 έως πρόσφατα μόνο ως? καταδρομικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Εχοντας πίσω του μια τεράστια κεφαλαιακή βάση, κυρίως από τα ρωσικά κεφάλαια που επενδύονταν στη Μεγαλόνησο, ξεκίνησε να κατακτήσει την ελληνική τραπεζική αγορά, όχι με τον τρόπο των βασικών ανταγωνιστών του -δηλαδή με εξαγορές και συγχωνεύσεις-, αλλά με άνοιγμα καταστημάτων.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου άνοιγαν με φρενήρεις ρυθμούς, οι χορηγήσεις καταναλωτικών ή άλλων δανείων γίνονταν χωρίς αξιολόγηση -ακολουθώντας και τη μόδα της εποχής- και οι πάντες χόρευαν στους ρυθμούς που επέβαλλε ο μεγάλος όμιλος που προέρχεται όμως από μια πολύ μικρή χώρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ από το ΕΘΝΟΣ, μέσω farmakoglwssa-kirki  (Το Γρέκι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου