Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013


Σκοτώνονται οι μνηστήρες για το φιλέτο του Αστέρα Βουλιαγμένης και το Μικρό Καβούρι





Μεγάλος αριθμός ισχυρών ομίλων από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο παίρνει θέση για την απόκτηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και τηνΕθνική Τράπεζα να μεταθέτουν κατά 10 ημέρες την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 29 Μαρτίου αναμένεται να εμφανιστούν πανίσχυρα διεθνή ονόματα όπως το Κατάρ, η κινεζική Fosun International (σε συνεργασία με τον όμιλο Κουτσολιούτσου της Folli Follie) κι η τουρκική Dogus (που ήδη συνεργάζεται με τη Lamda Development στη διαχείριση μαρινών με επίκεντρο τη μαρίνα Φλοίσβου).

Στους υποψηφίους περιλαμβάνονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και η εταιρεία τουριστικών επενδύσεων Dolphin Capital Investors μαζί με το αμερικανικό fund Third Point (κατέχει το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου) κι ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino, Costamare) με τον ελληνοαμερικανικό Peter Pappas (P. J. Mechanics). Στον μακρύ κατάλογο βάζουν κάποιοι και ηχηρά ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών και ισχυρούς επιχειρηματίες.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, όπου οι προσφορές δεν είναι δεσμευτικές, μπορεί να κατέβει μεγάλος αριθμός υποψηφίων που πληροί τα τυπικά προσόντα.

Όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ. Πλήθος σεναρίων κυκλοφορεί και για το τίμημα που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι για ένα ακίνητο που η αντικειμενική του αξία προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς που θεωρούν πως το τίμημα θα βρίσκεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ επισημαίνουν πως η Αστήρ Παλλάς είναι στα βιβλία της Εθνικής Τράπεζας με αξία περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο του διαγωνισμού, που διοργανώνει το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με την Εθνική Τράπεζα, είναι η εξαγορά της Αστήρ Παλλάς και η παραχώρηση της χερσονήσου Μικρό Καβούρι. Εκτός από το συγκρότημα του Αστέρα, οι επενδυτές θα αναλάβουν την εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης που πέρασε πρόσφατα στην Αστήρ Παλλάς καθώς και παραλίας 2.100 μέτρων (συν την παραλία του Αστέρα, που φτάνει τα 1.600 μέτρα ακτογραμμής).

Στο πακέτο περιλαμβάνεται ο χώρος του Αστέρα και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα Αφροδίτη. Το ακίνητο εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια περίπου 20.100 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει αναξιοποίητη έκταση.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα είτε να διατηρήσει τα υφιστάμενα κτίρια (bungalows), είτε να τα κατεδαφίσει προκειμένου να κατασκευάσει παραθεριστικές κατοικίες.

Στην περίπτωση που κατεδαφιστούν οι σημερινές εγκαταστάσεις, στη θέση των bungalows μπορούν να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.300 τετραγωνικών μέτρων. Αν κατεδαφιστεί και το συγκρότημα Arion Resort and Spa, τότε μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες συνολικής επιφάνειας 8.600 τ.μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου