Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΙΧΙΧΙΧΙΧΙΧΙΧΙΧΙ



Στο σφαγείο χωρίς διακρίσεις οι ομολογιούχοι


Άτεγκτος και αυστηρός, ακριβολόγος και «Λάκων», ο πρωθυπουργός επεσήμανε από του βήματος ότι η εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος δεν αναγνωρίζει εξαιρέσεις.

Σχετικά με την τύχη των μικροαποταμιευτών ομολογιούχων, διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμφωνία ανταλλαγής, όλοι οι κάτοχοι των ομολόγων πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο -απαντώντας έτσι σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι οι καταγγελίες ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων στηρίζονται σε εσφαλμένες παραδοχές και πληροφορίες


Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε πως δεν είναι νομικά εφικτό να αποκατασταθούν οι ζημιές των Ταμείων από το κράτος, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Πολιτεία, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής, τα έχει στηρίξει και θα τα στηρίζει, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην απάντησή του, είναι ότι με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος η ελληνική οικονομία σταδιακά θα σταθεροποιηθεί και στα επόμενα χρόνια θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.


Αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον, σημείωσε πως όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί η ύφεση και το επόμενο έτος, και το ποσοστό της ανεργίας πιθανόν να αυξηθεί, ωστόσο όπως είπε, αναμένεται επίσης ότι με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης.

Αυτό που έχει σημασία, υπογράμμισε, είναι να εφαρμοστούν οι πολιτικές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εγκαίρως και αποτελεσματικά. Η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας, ενώ η ύφεση και η μείωση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί, αλλά αυτό, υποστήριξε, δεν είναι μόνο συνέπεια του προγράμματος, αλλά και άλλων παραγόντων. Ο συνέπειες εκτίμησε είναι προσωρινές, η φετινή χρονιά δεν θα είναι εύκολη και η αρχή της επόμενης εξίσου δύσκολη, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη, ώστε οι θυσίες να μην πάνε χαμένες, κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.

Το μοναδικό σας επιχείρημα ήταν ότι προχωράμε αναγκαστικά στο κούρεμα των ομολόγων και το PSI για να μη βρεθούμε εκτός ευρώ, όμως Μέρκελ και Γιούνκερ αποδόμησαν αυτό το επιχείρημα και ορφάνεψε το μνημόνιο, που δεν αφορά ούτε το χρέος ούτε το έλλειμμα, παρατήρησε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.


Τσίπρας: Η εγχείριση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε


Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι μετά το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, θα επιστρέψει «στη θαλπωρή» της ακαδημαϊκής ιδιότητας και θα πει «ευτυχώς που δεν έσκασε στα χέρια μου η βόμβα». Η εγχείριση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε, παρατήρησε χαρακτηριστικά για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και έκανε λόγο για πλιάτσικο στα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικρο-ομολογιούχους, καθώς και για ανήθικη στάση απέναντι σε δημόσιους οργανισμούς, ΝΠΔΔ, πανεπιστήμια νοσοκομεία, τα οποία όπως κατήγγειλε, «καταλήστεψαν οι κκ Προβόπουλος και Βενιζέλος».

«Βρισκόμαστε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην ύφεση πράγμα το οποίο έχουμε να δούμε από την κατοχή και έρχεστε και μας λέτε ότι θα είναι βραχυπρόθεσμες οι συνέπειες», σχολίασε στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας και καταλόγισε στον Πρωθυπουργός ότι υιοθετήθηκε ως εθνικό πρόγραμμα ένα πρόγραμμα καταστροφής το οποίο μας υπαγόρευσαν και πλέον οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια.

«Η κυβέρνησή σας, όχι εσείς προσωπικά ενδεχομένως, αλλά τα κόμματα που σας στηρίζουν, βγάζουν ένα μίσος απέναντι στην κοινωνία και μια εκδικητικότητα», υποστήριξε -μεταξύ άλλων- ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου