Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΟΥΣΤΙΕΣ............


Αγωγές από τις Ενώσεις για τις μετοχές της «Δωδώνης» που αγόρασε η ΑΤΕ

dodonh ergostasioΚαι σε δικαστικό επίπεδο η «μάχη» κατά της ιδιωτικοποίησης
Μόλις δυο μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επίδοξους αγοραστές του μετοχικού πακέτου της ΑΤΕ στη «Δωδώνη», οι Ενώσεις-μέτοχοι κατέθεσαν αγωγές στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ζητώντας να ακυρωθούν οι συμβάσεις με τις οποίες η τράπεζα απέκτησε το 7,77% των μετοχών από άλλες Ενώσεις, επικαλούμενες σχετικό νομοθετικό διάταγμα.

Ουσιαστικά, οι Ενώσεις εκτός από την πολιτική παρέμβαση που ζητούν και την πίεση που ασκείται για ακύρωση του διαγωνισμού, ακολουθούν και την δικαστική οδό για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση και παράλληλα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν το 67,77% της ΑΤΕ ότι υπάρχει εκκρεμοδικία για το 7,77%. Σε ότι αφορά την απορριπτική απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων σε προηγούμενες αγωγές, οι Ενώσεις σημειώνουν ότι δεν κρίθηκαν νομικά η ουσιαστικά ως αβάσιμες, αλλά ως αόριστες, δηλαδή επί της ουσίας δεν κρίθηκαν.
Αν και η δικάσιμος ορίστηκε ένα χρόνο μετά, η κίνηση αυτή των Ενώσεων δεν αποκλείεται να παίξει το ρόλο της.
Η ανακοίνωση των τριών Ενώσεων-μετόχων και ταυτόχρονα ενημέρωση τω επίδοξων αγοραστών, είναι η ακόλουθη:
«Εν όψει της Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έχει απευθύνει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) σε υποψήφιους επενδυτές και η οποία αφορά στην υποβολή προσφορών μέσω ανοιχτού δημοσίου διαγωνισμού για την εξαγορά του 67,77% των μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους υποψηφίους επενδυτές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των υπό πώληση μετοχών. Ειδικότερα:
Από τις πωλούμενες και φερόμενες ως κυριότητος της ΑΤΕ 2.750.484 κοινές ονομαστικές μετοχές της «ΔΩΔΩΝΗ», που αντιστοιχούν σε ποσοστό 67,77% του συνόλου των μετοχών της, εκατόν σαράντα χιλιάδες πεντακόσιες ογδόντα τέσσερεις (140.584) μετοχές, αντιστοιχούσες σε ποσοστό 7,77%, έχουν αποκτηθεί από την ΑΤΕ ακύρως και κατά παράβαση ρητής απαγόρευσης του ν.δ. 4087/1960.
Για το λόγο αυτό έχουν ασκηθεί οι από 7/03/2012 αγωγές των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας αντιστοίχως , η συζήτηση των οποίων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων έχει ορισθεί για τις 4/4/2013, και με τις οποίες ζητείται να αναγνωρισθεί η ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων αγοράς, με τις οποίες η ΑΤΕ φέρεται να απέκτησε τις προαναφερόμενες 140584 (7,77 %) .μετοχές της «ΔΩΔΩΝΗ».
Σημειώνεται ότι οι ενάγοντες πιο πάνω Συνεταιρισμοί άσκησαν τις πιο πάνω αγωγές τους, αφού προηγούμενες αγωγές τους δεν είχαν γίνει δεκτές, όχι ως ουσιαστικά ή νομικά αβάσιμες αλλά ως αόριστες, όπως έκρινε το Εφετείο Ιωαννίνων με τις υπ' αριθμ. 205/2011, 206/2011 και 207/2011 αποφάσεις του.
Επισημαίνουμε την προαναφερόμενη βάσιμη αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του 7,77% των προς πώληση μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» αφ' ενός για την προστασία των υποψηφίων επενδυτών-αγοραστών των μετοχών και αφ' ετέρου για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Συνεταιρισμών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου