Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΝΕΕΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ


Στην Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση – Αύριο βράδυ θα ψηφιστεί από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ να τη στηρίζουν και σύσσωμη την αντιπολίτευση να δηλώνει ότι την καταψηφίζει, άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών, η συζήτηση επί της νέας δανειακής σύμβασης και αύριο το βράδυ ακολουθεί η ψήφισή της από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Ειδικότερα, με τη στήριξη των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και την αντίθεση όλων των άλλων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων, άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της εξουσιοδότησης πράξης νομοθετικού περιεχομένου και την παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσε αιτιάσεις του εισηγητή του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη περί μυστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος - Φινλανδίας, για τη δανειοδότηση της χώρας μας, με την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων. «Δεν υφίσταται καμία τέτοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Φινλανδίας», δήλωσε ο κ. Σαχινίδης, απαντώντας στον κ. Ροντούλη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση, αν υπάρχει (τέτοια συμφωνία) να την καταθέσει μέχρι αύριο στη Βουλή.

    Η ψήφιση του νομοσχεδίου, που συζητείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος, θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά υπεραμύνθηκε της νέας δανειακής σύμβασης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδος, που θα φθάσει στα 172 δισ. ευρώ, θα διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση, θα ενισχύσει την ανάπτυξη, ενώ αναμένεται να δώσει έναυσμα και στην επάνοδο των καταθέσεων από το εξωτερικό, που θα αυξήσουν σημαντικά την ρευστότητα.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου, υπογράμμισε ότι «η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί συνέχεια όσων ψήφισε η Βουλή αναφορικά με την πορεία της χώρας μας στο μέλλον, μετά και την επιτυχία του PSI» και πρόσθεσε ότι «κλείνει ο κύκλος των ενεργειών που έπρεπε να γίνουν για μια νέα αισιόδοξη σελίδα για τη χώρα».

    Παράλληλα, επανέλαβε τον διαχωρισμό του πρώτου από το δεύτερο μνημόνιο, τονίζοντας ότι η ΝΔ παραμέρισε το πολιτικό κόστος, όταν κλήθηκε να πάρει αποφάσεις, που, σε διαφορετικές συνθήκες, δεν θα έπαιρνε, για να μην οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία και στην αναρχία.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «η νέα δανειακή σύμβαση ουσιαστικά αποτελεί την ολοκλήρωση του εγκλήματος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που, μαζί με το ΔΝΤ, χαλκεύουν νέες χειροπέδες σε βάρος του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης». Ακόμα, μίλησε για λευκή επιταγή στον υπουργό Οικονομικών, που εξουσιοδοτείται να υπογράφει «στο όνομα της διασαφήνισης διατάξεων», ενώ χαρακτήρισε «λόγια του αέρα», όσα αναφέρουν αυτοί που υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης ανέφερε ότι «η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει "υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο", όπως προβλεπόταν και με την πρώτη σύμβαση, «δηλαδή το χρέος χώρας παραμένει σε ευρώ, ενυπόθηκο και με εμπράγματες εγγυήσεις».

    Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε τη νέα δανειακή σύμβαση «σπιράλ θανάτου» και σημείωσε:«Με την νέα δανειακή σύμβαση, αρχίζει ουσιαστικά το κοινό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέχρι το 2016. Δεν είστε μόνο συνέταιροι και μελλοντικοί εταίροι, αλλά έχετε δεσμεύσει και με λεπτομέρειες, τη πολιτική που θα ακολουθήσετε με Σαμαρά και Βενιζέλο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου