Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΡΕ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ??????



Εισαγγελέας για καρτέλ σε προϊόντα

Σε όποια προϊόντα διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, θα επεκταθεί η έρευνα, τονίζει ο κ.Ξυνίδης
 Με προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και διαβίβαση της σχετικής επιστολής στον εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ποινικών 
αδικημάτων, απαντά η κυβέρνηση στις ενδείξεις για ύπαρξη καρτέλ δύο βασικών προμηθευτών στο ρύζι, ενώ όπως δήλωσε στη Βουλή ο Σ. Ξυνίδης, «με τον τρόπο αυτό θα κινηθεί και για τα υπόλοιπα βασικά προϊόντα, όπου διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή».
Η δήλωση αυτή ήρθε μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μπεντενιώτη, ο οποίος κατήγγειλε «εξωφρενικά μεγάλες διαφορές μεταξύ τιμών και κατανάλωσης» και «κερδοσκοπία που οργιάζει: Στα δημητριακά τα ποσοστά κυμαίνονται από 500 έως 1550%, στα ζυμαρικά 760%, στο κρασί 750%, στο ρύζι 760% και αλλού από 170 έως 530%».
«Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, πως η Ελλάδα είναι η χώρα των καρτέλ. Η κοινή γνώμη καταγράφει πως υπάρχει ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα στην άσκηση των λειτουργιών και αρμοδιοτήτων του κράτους», σημείωσε ο βουλευτής.
Επαινώντας δε τη διαβίβαση των στοιχείων για το ρύζι στον εισαγγελέα, διερωτήθηκε:«Την τελευταία πενταετία έχουν επιβληθεί πρόστιμα 550 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Πόσα όμως έχουν εισπραχθεί;». «Η καθυστέρηση είσπραξης των προστίμων, είναι κάτι που ξεφεύγει απ' τα όρια της δικής μας βούλησης και μάλιστα σε περίοδο που τόσο ανάγκη έχει η χώρα από είσπραξη εσόδων», απάντησε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως «πρόσφατα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμο σε μεγάλη αλυσίδα συσκευασμένων τροφίμων, όπως επίσης και η γγ Εμπορίου διοικητικό πρόστιμο για ενδοομιλικές συναλλαγές σε πολυεθνικό όμιλο.
Η είσπραξη όμως είναι σε άμεση συνάρτηση με δικαστικές ενέργειες που αργούν να έχουν αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου