Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ


Ι. Δραγούμη 87  – 16561 Γλυφάδα
Τηλ. 2109618581 FAX 2109646824
www.anor.gr       e-mail info@anor.gr
 
                                                                                     

                                                                                                  Γλυφάδα  4/3/12
                                                                                                  Αριθ. Πρωτ. : 1438


ΠΡΟΣ :
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΤΑΦΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ.

Όπως ήδη έγινε γνωστό, νέα ταφή νεκρού πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στο χώρο που επιδιώκεται, από τη Δημοτική Αρχή και τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, να λειτουργήσει το αυθαίρετο νεκροταφείο. Είναι προφανής ο στόχος να παγιωθούν και να ενισχυθούν τα τετελεσμένα, με την προσδοκία, που στη χώρα μας έχει γίνει συνήθης πρακτική των κάθε λογής καταπατητών, αυτά να «αναγνωριστούν», είτε άμεσα είτε έμμεσα, από την πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι «στήνεται» σιγά - σιγά ολόκληρος «μηχανισμός» που εντοπίζει περιπτώσεις θανόντων που είναι δυνατόν να ταφούν στο μπαζότοπο, επιλέγει την κατάλληλη, νυχτερινή πάντα ώρα, που δεν υπάρχει φύλαξη από την αστυνομία και «κάποιο» γραφείο κηδειών με τους «συνεργάτες» του πραγματοποιεί την ταφή υπό τις ευλογίες της εκκλησίας. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια ούτε ιερό ούτε όσιο!
Για να έχει επιτυχία η «επιχείρηση», η Δημοτική Αρχή κρατάει κλειστό εδώ και οκτώ μήνες το νεκροταφείο της πόλης, αναγκάζοντας τους πολίτες ή να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να θάψουν τους ανθρώπους τους σε νεκροταφείο άλλων Δήμων ή να «επιλέξουν» από ανάγκη το αυθαίρετο του βουνού. Αυτό το δεύτερο, δεν τους «βγαίνει» γιατί οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, η Δημοτική Αρχή δείχνει απρόθυμη να αξιοποιήσει την προσωρινή διέξοδο που δόθηκε από την κυβέρνηση με την παραχώρηση χώρου στο νεκροταφείο Αργυρούπολης. Προβαλλόμενη δικαιολογία ότι είναι χρονοβόρα επιλογή γιατί χρειάζονται επιπλέον ρυθμίσεις, μελέτες και αδειοδοτήσεις. Αυτή όμως η δικαιολογία δεν είναι ταυτόχρονα και ομολογία του πόσα αξεπέραστα εμπόδια υπάρχουν στο χώρο που επέλεξε; Όταν σε μια νόμιμη λύση χρειάζεται χρόνος, σε μια παράνομη, που ας υποθέσουμε ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή, δεν χρειάζεται απείρως περισσότερος χρόνος, όταν απαιτείται ακόμα και η τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας;
Μεγάλες είναι οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή, τόσο της πολιτείας γενικότερα όσο και της κυβέρνησης ειδικότερα, γιατί δεν λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποτραπεί η «επιχείρηση» και προπαντός για να δοθεί οριστική λύση. Δεν ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες κατά του κ. Δημάρχου για το παράνομο νεκροταφείο. Υπάρχουν αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Πρωτόκολλο Απομάκρυνσης των αυθαιρέτων κατασκευών (περίφραξη, μαρμάρινα μνημεία και λυόμενη εκκλησία) που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί. Άρα γιατί να μην συνεχίσει το «έργο» της η Δημοτική Αρχή; Σε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος, οι παρανομούντες ήδη θα είχαν υποστεί τις συνέπειες των πράξεων τους και το πρόβλημα θα είχε λυθεί απλά με την εφαρμογή των νόμων. Στη χώρα μας, για άλλη μια φορά, όλα λειτουργούν ώστε να θριαμβεύει η αυθαιρεσία και όσοι την υπηρετούν να γίνονται και ήρωες. Είναι γνωστό πόσο καθυστερεί η απόδοση δικαιοσύνης, που στην ουσία ακυρώνεται ή πόσο επιλεκτικές και μεροληπτικές, πολλές φορές, είναι οι διοικητικές πράξεις, με βάσει κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση αρμοδίου στην Πρόεδρο των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του «Έχω κάνει την αναφορά μου στον αρμόδιο εισαγγελέα για το γεγονός».
Με τα δεδομένα αυτά, αλλά και τα επιπρόσθετα που δημιουργεί η πολιτική κατάσταση της χώρας, της κυβερνητικής ολιγωρίας και της υποβαθμισμένης λειτουργίας του κράτους, είναι επίσης προφανές ότι η Δημοτική Αρχή έχει την αφέλεια να πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλλει τις επιλογές της.  Αυτό βεβαίωσε κατηγορηματικά ο κ. Δήμαρχος, απαντώντας στην κ. Α. Λυγνού που έθεσε το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο στις 29/2/12. Το ίδιο πιστεύουν και όσοι επι δεκαετίες εκμεταλλεύονταν προεκλογικές περιόδους και ρευστές καταστάσεις για να καταπατούν, να χτίζουν αυθαίρετα και να δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα, ώστε στη συνέχεια να εντάσσονται περιοχές στο σχέδιο πόλης ή να νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες. Είναι αυτές ακριβώς οι πρακτικές που, μαζί με την εφαρμοζόμενη πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης των δύο κομμάτων εξουσίας, οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή και τους Έλληνες στην ανεργία, τη φτώχεια και την απόγνωση.
Το πρόβλημα του νεκροταφείου στην πόλη μας, το έχουμε πει πολλές φορές, είναι υπαρκτό και τεράστιο, αλλά θέλει πολύ δουλειά και σοβαρή πολιτική για να λυθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ψευτοτσαμπουκάς, η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, οι αυθαίρετες πρακτικές επιβολής, η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τα νυχτερινά γιουρούσια, δεν προσφέρουν τίποτα. Αντίθετα, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, προσφέρουν υπηρεσίες στην καταπάτηση του βουνού, στις πυρκαγιές και το άνοιγμα του δρόμου για την πλήρη οικοδόμησή του, προς όφελος κυρίως μεγάλων συμφερόντων.
Οι έξη μήνες που ζήτησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι για να χωροθετήσει το νέο νεκροταφείο πέρασαν και το μόνο που έγινε ήταν η πρόβλεψη της ενδιάμεσης μερικής λύσης της επέκτασης του νεκροταφείου Αργυρούπολης. Χρέος της Δημοτικής Αρχής και όλων των δημοτικών δυνάμεων είναι να συστρατευθούν και να διεκδικήσουν, εδώ και τώρα, λύση νόμιμη, βιώσιμη και λειτουργική. Αν όμως ο κ. Δήμαρχος, όπως ο ίδιος δηλώνει, επιμένει στην αδιέξοδη και επικίνδυνη επιλογή του, όπως και κάποιες άλλες δημοτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν ή πολιτεύονται καιροσκοπικά, το χρέος μεταφέρεται στις πλάτες των δυνάμεων που έχουν συνέπεια λόγων και έργων και στους πολίτες.
Σε ότι αφορά τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, όπως αταλάντευτα μέχρι τώρα και χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, δώσαμε τη μάχη, έτσι και θα συνεχίσουμε. Δεν φτάνει πλέον μόνο με ανακοινώσεις, καταγγελίες ή στα λόγια να διαφοροποιούνται όσοι διαφωνούν με τις πρακτικές της Δημοτικής Αρχής και επιδιώκουν μια πραγματική λύση για το νεκροταφείο, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η προστασία του βουνού. Εάν θέλουμε ένα ευνομούμενο και πολιτισμένο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών, εάν θέλουμε ένα Δήμο σύγχρονο με αρχές και κανόνες, εάν θέλουμε να λειτουργούν όλοι οι κρίκοι της πολιτείας άμεσα και αντικειμενικά, πρέπει να δράσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά και αυτό θα κάνουμε.


Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου