Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ, ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΑΦΗ ΦΡΑΓΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΗΡΑΝ???????



Κυβέρνηση προσκυνημένη στην Ζήμενς και την Μέρκελ

Έχουμε γράψει κατά καιρούς ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας και γενικότερα οι κυβερνήσεις που δημιουργούνται σε καταστάσεις εθνικής ανάγκης, είναι οι καλύτερες για πολλών ειδών διευθετήσεις. Για να κλείνονται συμφωνίες, να κουκουλώνονται σκάνδαλα, να δημιουργούνται άλλα σκάνδαλα ή να μοιράζεται η πίτα στους νταβατζήδες που.....
καραδοκούν.

Το ζήσαμε με την κυβέρνηση Ζολώτα που μοίρασε δουλειές με… φούντες στους εθνικούς προμηθευτές.

Ζήσαμε για να… ξαναζήσουμε το ίδιο έργο. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, με την απόφαση που πήρε σήμερα, έβαλε οριστική ταφόπλακα στο μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Η Siemens πέρασε από την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και μπορεί πλέον «καθηγιασμένη» να διεκδικήσει έργα στην Ελλάδα. Αλλωστε, τα επόμενα χρόνια θα είναι τόσα πολλά τα λεφτά της μοιρασιάς που δε θα επέτρεπαν τους Γερμανούς να μείνουν έξω από το παιχνίδι.

Η συμφωνία για το κλείσιμο της υπόθεσης, πέρασε ομόφωνα από το υπουργικό και επιβεβαίωσε τις διαρροές των προηγούμενων ημερών. Δεν επιβεβαιώνεται αν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία έχουν ανοίξει σαμπάνιες. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας υποτέλειας στη Μέρκελ (αφού ήταν απαίτησή της για να προχωρήσει το νέο δάνειο) είναι τα εξής:

Η Siemens μας ζητά συγγνώμη. Συγκινημένοι όλοι οι Ελληνες πρέπει να τρέξουμε στα καταστήματα να αγοράσουμε ό,τι συσκευή της εταιρείας υπάρχει.
Υπόσχεται ότι θα ανοίξει στην Ελλάδα εργοστάσιο παραγωγής, μια επένδυση 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας. Αυτό τι είναι; Χάρη; Διότι απ’ ότι καταλαβαίνουμε η εταιρεία θα διεκδικήσει μεγάλο κομμάτι των έργων τα επόμενα χρόνια, οπότε ένα εργοστάσιο παραγωγής δεν είναι χαριστική επένδυση, αλλά αναγκαιότητα για τη Siemens. Πως λοιπόν εμφανίζεται ως επιτυχία το εργοστάσιο;
«Η διαπραγμάτευση είχε ως αντικείμενο την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο». Αυτό γράφει η ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου. Τυχόν βλάβη είναι τα δισεκατομμύρια που χάθηκαν για την Ελλάδα επειδή κάποιοι έκλειναν συμφωνίες με μίζες; Μήπως μας λένε ότι είναι και… τυχόν σκάνδαλο η όλη υπόθεση; Αρα έχουμε και… τυχόντα εκατομμύρια στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ (κι όχι μόνο), τυχούσες αποδράσεις του Χριστοφοράκου και του Καραβέλα. Και γιατί χάθηκε τόσο χρόνος για μια… τυχόν βλάβη; Βρε δεν ντρέπονται καθόλου;
Δέχεται η Siemens συμψηφισμό ύψους 80 εκατ. ευρώ για απαιτήσεις που έχει από το ελληνικό δημόσιο. Και Κερατάδες δηλαδή και δαρμένοι.
Θα παράσχει άλλα 90 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του ελληνικού δημοσίου. Χωρίς καμιά άλλη ερμηνεία. Ποιοι θα είναι οι φορείς και οι δραστηριότητες; Ποιος θα μοιράσει τα λεφτά; Σαν πολύ… χρήμα κάτω από το τραπέζι μας φαίνεται.
Μας παράσχουν επίσης και επενδυτική στήριξη. Θα βγαίνει δηλαδή η Siemens και θα λέει ότι η ελληνική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες και θα ενθαρρύνει κι άλλους παγκόσμιους παίκτες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σα να λέμε, θα μαζευτούν πέντε – έξι φίλοι της Siemens και μαζί μ’ αυτή θα έρθουν να ξεκοκκαλίσουν τη χώρα.
Θα φτιάξουν λέει και μια επιτροπή που θα διερευνήσει σε ποιους τομείς θα επενδύουν οι Γερμανοί. Ετσι για να προετοιμάσουν το έδαφος για το που θα γίνει το φαγοπότι.
Και το κορυφαίο. Δεσμεύεται η εταιρεία να συμμορφωθεί με τις ελληνικές αρχές. Θα είναι μάλιστα και σε επιτήρηση, όπως οι φυλακισμένοι που βγαίνουν με αναστολή. Επίτροπος Εταιρικής Συμμόρφωσης θα ελέγχει τη Siemens η οποία μάλιστα δείχνει και… μεταμέλεια για το παρελθόν της.
Στη συμφωνία αναφέρονται επίσης τα εξής:
1. Το ελληνικό Δημόσιο (στενός δημόσιος τομέας και το Δημόσιο ως μοναδικός μέτοχος εταιρειών) αναγνωρίζει την συνεργασία της Siemens υπό την νέα διοίκησή της στην διερεύνηση των υποθέσεων που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το έτος 2007.

2. Το ελληνικό Δημόσιο δηλώνει ότι η Siemens σήμερα αποτελεί αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση, υπό την έννοια του άρθρου 45 της Οδηγίας 2004/18 ΕΚ, ώστε να αίρονται εμπόδια συμμετοχής της εταιρείας σε δημόσιους διαγωνισμούς.

3. To ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από τις αστικές και διοικητικές αξιώσεις και πρόστιμα κατά της Siemens, σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμών ή υποσχέσεων, πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το έτος 2007.

Δηλαδή κάναμε και «δήλωση» ότι οι Γερμανοί είναι καλοί άνθρωποι, τίμιοι επιχειρηματίες ενώ φροντίζουμε να κλείσουμε κι άλλα σκάνδαλα που θα προκύψουν. Πάντως, μέχρι το 2007 διαγράφονται όλες οι βρομιές της Siemens.

Μπράβο, λοιπόν, στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Βενιζέλο που χειρίστηκε την υπόθεση. Τώρα μπορεί άνετα ο υπουργός Οικονομικών να αναλάβει να εξαγνίσει και το ΠΑΣΟΚ. Αφού έκλεισε το σκάνδαλο της Siemens τι είναι να κλείσει και το σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου