Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ


''Κούρεμα ή πλήρης χρεοκοπία της Ελλάδας''


Όλα κρίνονται μέχρι την Πέμπτη λέει ο Τ.Νταλλάρα που εκπροσωπεί πάνω από 450 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και δηλώνει πως ''είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία''.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο: Dallara: Η συμμετοχή στο PSI θα είναι υψηλή
''Ο επικεφαλής του ΙIF που διαπραγματεύθηκε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δηλώνει πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι σταδιακά θα δεχθούν τους όρους της συμφωνίας. Πιστεύει επίσης ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής μέχρι να λήξει η προθεσμία στα τέλη της εβδομάδας.
Ο Charles Dallara, ο γενικός διευθυντής του Institute for International Finance παραδέχεται ότι ορισμένοι επενδυτές δήλωσαν ότι θα προτιμήσουν να περιμένουν μέχρις ότου παρουσιαστεί καλύτερη συμφωνία. Ο κ. Dallara όμως, υποστηρίζει πως και εκείνοι σταδιακά συνειδητοποιούν ότι η μόνη εναλλακτική στην τρέχουσα συμφωνία θα είναι η πλήρης χρεοκοπία της Ελλάδας.
«Καθώς μελετούν τη συμφωνία και εξετάζουν τις πραγματικές επιλογές που αντιμετωπίζουν, την συγκεκριμένη προσφορά και τις εναλλακτικές, νομίζω ότι θα αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα» δηλώνει ο κ. Dallara σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times την Κυριακή και συμπληρώνει: «Προσωπικά δεν γνωρίζω τι είδους συμφωνία θα μπορούσε να προκύψει αργότερα, εάν όντως κανείς μπορεί να πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο»
Οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν διορία μέχρι την Πέμπτη να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων, βάσει της οποίας θα ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν για ένα πακέτο μετρητών και νέων ομολόγων έτσι ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.
Η Αθήνα πρέπει να πετύχει ποσοστό συμμετοχής στη συμφωνία ύψους 75% ώστε να μην αναγκαστεί να την επιβάλει στους ομολογιούχους με τις αποκαλούμενες «ρήτρες συλλογικής ευθύνης», που έχουν περιληφθεί αναδρομικά με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα. Εάν το ποσοστό συμμετοχής είναι κάτω από 66%, τότε ακόμη και τα CAC δεν θα μπορούν να επιβληθούν, τορπιλίζοντας τη συμφωνία.
Τελευταία υπάρχει αρκετή αναστάτωση στους κόλπους των χρηματοοικονομικών οργανισμών για το εάν θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην ιστορία. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ενέκριναν την Πέμπτη, μία εβδομάδα αφού ολοκληρώθηκε η συμφωνία, την προσφορά ρευστότητας ύψους 30 δισ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων τόκων, ως επιπλέον κίνητρο.
Ο κ. Dallara, του οποίου ο οργανισμός εκπροσωπεί περισσότερους από 450 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, αρνήθηκε να προβλέψει συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής, αλλά παραδέχθηκε ότι η πολυπλοκότητα της συμφωνίας αναγκάζει αρκετούς επενδυτές να δαπανήσουν αρκετό χρόνο για να καταλάβουν τους όρους της και προσέθεσε: «Θέτουν πολλά ερωτήματα».
«Είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία. Είναι επίσης η πιο πολύπλοκη» δηλώνει και συμπληρώνει: «Καταλαβαίνω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να την κατανοήσουν».
Ο κ. Dallara μίλησε μετά τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του IIF στη Ζυρίχη το Σαββατοκύριακο όπου έγινε αποδεκτή η ανταλλαγή ομολόγων. «Αυτά είναι σημαντικά βήματα προς την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, την αντιμετώπιση των συνολικών δημοσιονομικών προβλημάτων και προβλημάτων κρατικού χρέους στην ευρωζώνη και στην ανάκτηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, που είναι ουσιώδης για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας» αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή για να αναθεωρήσουν το ποσοστό συμμετοχής στη συμφωνία και να εξετάσουν την πρόοδο ως προς την εφαρμογή των ρητρών συλλογικής ευθύνης ώστε να αποδεσμεύουν τα εναπομείναντα 71,5 δισ. ευρώ από τη βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες χρηματοδότησής της.
Η Moody’s ακολούθησε την Standard & Poor’s την Παρασκευή υποβαθμίζοντας τα ελληνικά ομόλογα λόγω των σοβαρών ζημιών που θα υποστούν οι ομολογιούχοι. Παρόλα αυτά, η ISDA δεν έχει κρίνει ακόμη ότι η συμφωνία συνιστά «πιστωτικό γεγονός» που θα πυροδοτούσε εκταμίευση των ασφαλιστικών συμβολαίων CDS.
Ορισμένοι αξιωματούχοι, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την γαλλική κυβέρνηση, προσπαθούν να αποφύγουν τον χαρακτηρισμό του πιστωτικού γεγονότος λόγω των απροσδιόριστων ζημιών που θα μπορούσαν να υποστούν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί.
Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης, τότε πιθανότατα η ISDA θα αλλάξει στάση. Ο κ. Dallara όμως δεν πιστεύει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει νέο πανικό στην αγορά. «Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα» δηλώνει''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου