Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ANONYMOUS


Οι Anonymous προειδοποιούν τους υποστηρικές της συμφωνίας ACTA

«Οι Anonymous μπορούν μόνο να συμβάλλουν στο να τραβήξουν την προσοχή στην ACTA. Ο κόσμος είναι που πρέπει να αντιδράσει», λέει η γνωστή ομάδα χακτιβιστών μιλώντας προς το «Βήμα». «Ο κόσμος πρέπει να κατεβεί στους δρόμους και να ζητήσει από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του να....




διαμαρτυρηθούν. Αν ο κόσμος δεν είναι πρόθυμος να κάνει τη φωνή του να ακουστεί, τότε του αξίζει η ACTA. Το τι κάνουμε εμείς οι Anonymous είναι επουσιώδες μπροστά στη μεγαλύτερη εικόνα». 

Οι Anonymous, οι χάκερ-ακτιβιστές του Ιντερνετ οι οποίοι «χτύπησαν» πρόσφατα και στην Ελλάδα επεμβαίνοντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, πρωτοστατούν στις αντιδράσεις κατά της ACTA. Θεωρούν ότι αυτή η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραχάραξης παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών του Ιντερνετ.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 22 κράτη-μέλη της ΕΕ που υπέγραψαν την ACTA στις 26 Ιανουαρίου, όμως για να τεθεί η συμφωνία σε εφαρμογή στην ΕΕ πρέπει να την επικυρώσουν όλα τα κράτη-μέλη. Αυτή την εβδομάδα άρχισε να συζητείται η ACTA στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο πρέπει επίσης να ψηφίσει την συμφωνία προκειμένου να ισχύσει.

Με αυτή την ευκαιρία, οι Anonymous προειδοποιούν, μέσω του «Βήματος», όσους Ευρωβουλευτές υπερψηφίσουν την ACTA: «Δεν θα εκπλαγούμε αν βγουν στην δημοσιότητα οι προσωπικές πληροφορίες όσων υποστηρίξουν την ACTA και των οικογενειών τους. Η ACTA προωθεί την παρείσφρυση στον ιδιωτικό χώρο προκειμένου να εξασφαλίσει την συμμόρφωση με τις διατάξεις της, γι' αυτό αρμόζει πλήρως να παρεισφρύσει κανείς στον ιδιωτικό χώρο όσων υποστηρίζουν την ACTA».
Προσθέτουν ότι η αμφιλεγόμενη συμφωνία κατά της ιντερνετικής πειρατείας είναι ασύμβατη με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και την ελευθερία του λόγου: «Οι λεπτομέρειες της ACTA έγιναν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κεκλεισμένων των θυρών. Ενώ ομάδες λόμπινγκ όπως η RIAA (Ενωση της Δισκογραφικής Βιομηχανίας της Αμερικής) και η PhRMA (Ερευνητές και Κατασκευαστές Φαρμάκων της Αμερικής) συμμετείχαν στις συνομιλίες, δεν έγινε καμία δημόσια συζήτηση ούτε έλεγχος των διατάξεων της συμφωνίας».

Η ομάδα των χακτιβιστών, που έχουν ως χαρακτηριστικό τη μάσκα του Γκάι Φοκς με το ειρωνικό χαμόγελο και το μουστάκι, συνεχίζει μιλώντας προς το «Βήμα»: «Οχι μόνο πολλά από τα άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της ACTA δεν ήταν εκλεγμένοι αξιωματούχοι, αλλά και δεν είχαν το τεχνολογικό υπόβαθρο για να καταλάβουν με ποιον τρόπο οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν το Ιντερνετ. Ηταν διάφοροι γκριζομάλληδες που συζητούσαν ένα θέμα το οποίο δεν κατανοούν. Σας φαίνονται όλα αυτά ενέργειες συμβατές με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες;».

Οι υπερασπιστές της ACTA υποστηρίζουν ότι η συμφωνία προστατεύει τους ευρωπαίους καταναλωτές από τα φάρμακα-μαϊμού και τα πλαστά ανταλλακτικά αυτοκινήτων, διαφυλάσσει τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική, τον κινηματογράφο και τα βιβλία και διασφαλίζει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θα έχουν ανταγωνισμό από φθηνές αντιγραφές των προϊόντων τους.

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Μάρτιν, ο βρετανός ευρωβουλευτής που έχει αναλάβει να συντάξει την εισήγηση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου για την ACTA προς το Ευρωκοινοβούλιο, θεωρεί ότι το κείμενο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λόγω ασάφειας. «Δεν είναι οι προθέσεις της ACTA που μας ανησυχούν αλλά οι πιθανές αθέλητες επιπτώσεις της», δήλωσε την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της αρχικής τριήμερης σχετικής συζήτησης. «Η ACTA δεν έχει λεπτομέρειες. Η κύρια ανησυχία μας είναι ποια ερμηνεία μπορεί να δοθεί στο κείμενο».

Τα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου - ευρωβουλευτές απ' όλα τα κόμματα - επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την ACTA προτού εισηγηθούν προς την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αν πρέπει να την επικυρώσει ή όχι. «Αυτό που σχεδιάζω να κάνω είναι να αποσαφηνίσω την ACTA προκειμένου να παράσχω τα απαραίτητα στοιχεία για να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο Μάρτιν την Πέμπτη, τονίζοντας ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα συναντηθεί με όσους περισσότερους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών μπορεί για να ακούσει τις ανησυχίες τους προτού συντάξει την γνωμοδότησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου